1. Det fremgår av retningslinjer for søknad om stipend hvilke kategorier det kan søkes på. Stipendet skal gå til opplæring og/eller utvikling. Opplæring som er arbeidsgivers ansvar er ikke søknadsberettiget.
2. Alle ansatte i virksomheter som omfattes av avtalene på HUK-området om opplærings- og utviklingsfond kan søke stipend. Styret skal i forbindelse med det årlige budsjettet behandle saksbehandlingsregler/kriterier for stipendsøknader og eventuelle prioriteringer.
3. Hovedregelen er at stipend innvilges som delfinansiering med en ramme på inntil kr. 6.000 pr person for kategori 1 og inntil kr. 12.000,- pr person for kategori 2. Det kan i særlige tilfeller innvilges større beløp. Det skal i søknaden opplyses om annen støtte er søkt og/eller innvilget.
4. Stipend gis som delfinansiering for å dekke et opplærings- og utviklingsformål som er relevant for den virksomhet søkeren er ansatt i med sikte på faglig utvikling. Stipend kan innvilges for utgifter som strekker seg over en to års periode. Opplæringstiltaket for innvilget stipend må være gjennomført i søkeåret eller året etter. Dersom opplærings- og/eller utviklingsformålet det er innvilget stipend til avbrytes, bortfaller stipendet.
5. Stipendet kan dekke utgifter til f.eks. læremidler, opphold, reiseutgifter, kursavgifter m.v., men ikke lønn til stipendiaten. Stipendet er personlig og kan ikke overtas av andre og skal benyttes til det formålet vedtaket gjelder. Når tiltaket er sluttført, sendes en kort rapport til arbeidsgiver eventuelt opplæringsutvalget. Rapporten skal inneholde en vurdering av nytteverdi og en oversikt over bruk av stipendmidlene.
6. Arbeidsgiver skal gjøre ansatte kjent med muligheten til å søke stipend. Det skal drøftes med de tillitsvalgte hvordan en hensiktsmessig skal gi informasjon om stipendreglene og søknadsskjema.
Stipendsøkeren sender søknaden gjennom arbeidsgiver. Arbeidsgiver skal før oversendelse påtegne søknaden om anbefaling, samt om søkeren dersom stipend blir tildelt, innvilges permisjon med eller uten lønn for å gjennomføre opplærings- og utviklingsformålet.
Dersom det er opprettet opplæringsutvalg i virksomheten, skal utvalget uttale seg om søknaden.
7. Søknadsfrist er 1. februar.
Arbeidsgiver plikter å videresende stipendsøknad sammen med eventuell uttalelse fra opplæringsutvalget til fondets styre innen fristenes utløp etter at søknaden er mottatt fra arbeidstaker.
8. Stipendmidler overføres i sin helhet til virksomheten etter at tildeling er vedtatt. Virksomheten overfører midlene til stipendiaten når stipendet skal iverksettes. (Stipendet er oppgavepliktig på ligningen).
Det er en forutsetning at stipendiaten fortsatt er ansatt hos vedkommende arbeidsgiver når opplærings- og utviklingstiltaket gjennomføres.
9. Eventuelt ubenyttede stipendmidler tilbakeføres fondet.
10. Et innvilget stipend kan kalles tilbake dersom det på grunnlag av opplysninger som ikke fremgikk av søknaden er gitt på feil premisser.