Aktiv helse

Aktiv helse i Virke er et bransjefelleskap som organiserer medlemmer innen trening, behandling, pre- og rehabilitering og kostholdsveiledning. Medlemmene våre er kompetansebedrifter som blant annet tilbyr gruppetimer av høy kvalitet og faglig treningsveiledning / personlig trening. Dette er virksomheter som aktiviserer og veileder mer enn 20 prosent av den norske befolkningen. Vår årlige bransjerapport er et viktig verktøy for bransjeutviklingen. Rapporten gir viktig informasjon om treningsbransjens tilstand og vekstpotensial.  

Fakta om treningssenterbransjen

Omsetning 2021
5,04
milliarder kroner
Sentre med kjedetilknytning 2022
58,6 %
Treningssentre 2022
1 388
antall
Driftsmargin 2021
-0,4 %

Kilde: Forvalt og Virke analyse

Interessert i statistikk og analyse for bransjen?

"Skal vi lykkes med å bygge bransjens image og anerkjennelse må vi jobbe sammen gjennom et fellesskap som er sterkere enn hver enkelt av oss alene. Da er Virke et godt sted å være."

Morten Hellevang,
CEO, EVO

Treningssenterbransjen 2023

Rapporten presenterer Virkes analyse av treningssenterbransjen som helhet og viser utviklingen i denne bransjen i 2023.

Flere av nøkkeltallene basert på tall fra 2022 illustrerer at bransjen nå er tilbake etter pandemien. Virkes analyser indikerer at det til tross for inflasjon og økte renter er gode utsikter for den norske treningssenterbransjen.

Årets rapport presenterer også funn fra Virkes befolkningsundersøkelse om nordmenns treningsvaner.

"Jeg tenker at det å få et fellesskap og ha noen som man kan be om råd og veiledning er viktig. Vi har hatt en veldig fin opplevelse i møte med virke og er fornøyde."

Astrid Berg-Johansen,
Eier og daglig leder, Health Fitness

Ukens profil: Per Arnér

Daglig Leder på Spenst Sande

Per Arner bilde.jpg

 • Når du ikke er på et treningssenter, hva gjør du da?

  Helst i köket. Förutom familjen, så är helt klart matlagning mitt största intresse. Jag tycker det är otroligt avkopplande, befriande och utfordrande aktivitet. Då är jag som mest avkopplad.

 • Hva er ditt favorittreisemål?

  Jag vill säga en kulturell stad med massa god mat, som tex Firenze eller Paris. Jag är också extremt glad i solsemester i Thailand eller omkring Medelhavet. Men jag måste nog säga något så osexigt som Kalmar. Väldigt fin sommarstad, men det är familjen som gör det till ”My happy place”.

 • Når begynte du å jobbe i treningsbransjen, og hvor?

  Jag startade som träningsveileder och PT på SATS Nationalteateret 2007. Ett fantastiskt litet senter med stor själ. Några av mina bästa minnen är från just det sentret.

 • Hvorfor akkurat treningsbransjen?

  Trening var och är ett av mina absolut största intressen. Det är väl en dröm för alla att jobba med sin hobby. Men jag skulle egentligen bara jobba med detta i några månader. Men jag fastnade fort.

 • Hva er din mest spesielle opplevelse på treningssenteret ditt?

  Jag har varit med om många speciella upplevelser som evakuering pga bombtrussel, besök av Jon Bon Jovi iförd världen största solbriller inomhus och massa annat. Men jag är en vardaglig person som mest kommer ihåg de små tingen som skjer dagligen. Medlemmar som slår ett nytt rekord, når ett mål.

 • Din store drøm for bransjen?

  Min stora dröm för branschen är att Norge och världen ska inse vad fysisk aktivitet egentligen är värd. Tänk vilket samhälle vi kunde fått om alla hade lite mer fysisk aktivitet i sina liv. Då hade befolkningen varit lite mindre stressade, och mer friskare och gladare. Vi hade alla haft gott av mer overskudd till att vara ute på tur och bland de vi är glada i. Och mindre tid inne vid skärmar.

 • Hvilken tjeneste i Virke benytter du mest?

  Jag är en fag-nerd. Jag trivs mest med träningsdelen av att driva ett treningssenter. Därför är det vanskligare att sätta sig in i det jag inte tycker är så kul. Därför använder jag gärna Webinar och kurser som hjälper en att sätta sig in i olika regelverk. Så är det väldigt skönt att veta att man har stötten ifall man trenger den.

 • Hvorfor er et medlemskap i Virke viktig for deg?

  Så är det väldigt skönt att veta att man har stötten ifall man trenger den. Jag tycker också det är viktigt att treningsbranschen jobbar åt rätt håll. Jag tror inte det går om alla senter jobbar var för sig. Vi måste samla oss för att komma framåt.

Spørsmål om medlemskap?

Vi er der for deg! Ta kontakt med oss for en hyggelig prat!

Trond svarer på alle spørsmål du måtte ha om medlemskap i Virke.

"En godt organisert og samstemt bransje er helt nødvendig for at vi skal lykkes med å løfte omdømmet vårt, og åpne for de nye mulighetene vi ønsker å utvikle og få tilgang til i årene som kommer."

Anne Sigrid Stiklestad,
Eier og daglig leder Sprek trening

Dette gjør vi for treningsbransjen

Vi jobber for at våre medlemmer skal:  

 • Være konkurransedyktige og konkurrere på like vilkår med offentlige aktører. 
 • Ha tilgang på riktig og tilstrekkelig fagkompetanse. Vi samarbeider derfor tett og regelmessig med relevante utdanningsaktører.
 • Være relevante leverandører av primærforebyggende helsetjenester og attraktive samarbeidspartnere.

Bølgen-saken skal behandles i høyesterett

Onsdag 17. januar ble det klart at den såkalte Bølgen-saken skal behandles i Høyesterett. Med det står vi overfor en ny runde for like konkurransevilkår.

I ett og et halvt år har tre av våre medlemmer kjempet for like konkurransevilkår i Bølgen-saken. De tre treningssentrene som saksøkte Frogn-kommune, mente kommunens eget treningssenter, Bølgen, fikk bedre konkurransevilkår. Kommunen ble først frifunnet, men etter at treningssentrene anket, ble kommunen dømt i lagmannsretten. Nå har Høyesterett besluttet at saken skal behandles også der. 

Virke registrerer at Bølgen-saken tas opp til behandling i Høyesterett. Saken omhandler grunnleggende og viktige prinsipielle spørsmål knyttet til statsstøttereglene, og vi vil følge behandlingen tett. Vi vil fortsatt støtte våre medlemmer i en svært viktig sak for rettferdige konkurransevilkår i Norge.

Det står respekt av Evo Fitness Group AS, Family Sports Club og Drøbak Yoga Studio som tar denne saken gjennom alle tre nivåer i norsk rettsvesen. Vi vil gjøre det vi kan for at våre medlemmer ikke føler seg alene i denne viktige saken. 

"Medlemskapet er viktig for å sikre at vi har en organisasjon som jobber for treningsbransjen. Ser våre utfordringer, fremmer vår betydning som helseaktør, bidra at vår bransje kan samarbeide og lære på tvers av andre bransjer, påvirke og jobbe politisk for å fremme våre interesser og sikre at vi blir hørt."

Eirin Bolle,
Leder, Spenst Norge

Gjennomslag

Her er eksempler på hva vi har fått til for våre medlemmer den siste tiden.

 • Bruk av grønn resept mot inaktivitet

  Virke har kjempet for at grønn resept skal kunne brukes som virkemiddel for å fremme fysisk aktivitet, og har tatt opp dette med regjeringen og Stortinget i forbindelse med behandlingen av folkehelsemeldingen.

  Et forslag fra Høyre ble vedtatt da Stortinget behandlet folkehelsemeldingen 2. juni. «Stortinget ber regjeringen legge til rette for økt bruk av grønn resept og ber regjeringen utrede nye oppfølgings-modeller til grønn resept, for eksempel med mer veiledet aktivitet og kosthold. Stortinget ber regjeringen komme tilbake på egnet måte».

  Vi følger opp regjeringen for at treningssenterbransjen blir en samarbeidspartner når grønn resept skal skrives ut. 

"Jeg opplever at alle i treningbransjen har et genuint ønske om å gjør noe bra både for enkeltindivid og folkehelsen. Da er det bra med en samleplass hvor vi kan møtes og utveksle erfaringer og bli kjent."

Arnulf Refsnes,
Daglig leder, Naardic

"Som enkelstående blir vi stående veldig alene, i alle slags problemstilinger. Med Virke-medlemskap har vi møteplasser, kontaktpersoner og gode ressurser tilgjengelig."

Jamie Sørensen,
Daglig leder, Nivå trening

Nettverk for ledere

Trenger du en sparringspartner - eller flere? I våre nettverk møtes 10-20 personer fra ulike virksomheter som har tilsvarende stillinger. Vi møtes for å diskutere konkrete temaer og problemstillinger fra hverdagen.

Hvert møte vil være todelt; det vil være et konkret fagtema på hver samling og erfaringsutveksling/sparring med dine felles nettverksdeltakere.

Statsbudsjettet 2024: Slik treffer det bransjen

Når det kommer til tiltak i folkehelsearbeidet som berører bransjen er det få konkrete handlingstiltak for dette i årets budsjettforslag. Med andre ord er det liten etterlevelse av målene som er satt rundt fysisk aktivitet som forebyggende folkehelsetiltak i både folkehelseloven og folkehelsemeldingen. På den andre siden legges det klare føringer for at dette skal følges opp videre i løpet av det kommende året.

I disse prosessene vil vi i Virke jobbe for å etablere en sentral posisjon på vegne av bransjens medlemmer i påvirkningsarbeidet rundt trening- og fysisk aktivitet sin rolle som en av de viktigste forebyggende tiltakene for en rekke fysiske- og psykiske sykdommer. 

 • Folkehelseloven
  Regjeringen har startet arbeidet med revisjon av folkehelseloven, og vil i 2024 sende et forslag på høring. 
 • Grønn resept
  Stortinget har bedt regjeringen legge til rette for økt bruk av grønn resept og utrede nye oppfølgingsmodeller, og regjeringen sier i budsjettet at de vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. 
 • Folkehelsearbeidet
  Regjeringen vil nedsette et offentlig utvalg som skal utrede og klargjøre verdigrunnlaget for og den prinsipielle tilnærmingen til utforming og avveininger for det brede folkehelsearbeidet, slik at en får et mer effektivt folkehelsearbeid og en helhetlig tilnærming til tiltak på folkehelseområdet. 

Gi innspill til bransjeleder!

Hva kan Virke hjelpe deg med?

Kontakt

Styre

 • Styret for aktiv helse

  Navn  Virksomhet  
  Morten Hellevang EVO Styreleder
  Anne Sigrid S. Christoffersen Sprek Trening Nestleder
  Tor-Fredrik Neumann Berg Family Sports Club AS

  Hilde Holck

  3T
  Trygve Amundsen Nr1 Fitness/Trento/+
  Eirin Bolle Spenst
  Leif Nilsen

  ACTIC

  Jamie Sørensen    Nivå Halden

Vurderer du medlemskap i Virke?

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene