Alt om tariff, lønn og tariffoppgjøret 2022
Her finner du forklaring på de mange begrepene innen tariff og lønn, viktige datoer for lønnsoppgjøret og løpende oppdateringer om våre tariffavtaler.
Snarveier for tariff og lønn
Datoer og status for tariffoppgjøret 2022
-
Gjennomført
Datoer og hendelser for oppgjøret fra det startet.
- 18. februar: Det Tekniske Beregningsutvalg (TBU) legger fram foreløpig rapport
Kortversjon av rapporten har nå blitt lagt frem
Se ofte stilte spørsmål
-
22. februar: LO vedtar hovedretningslinjene for tariffoppgjøret 2022
-
1. mars: YS vedtar sitt inntektspolitiske dokument
-
1. mars: Virkes sentralstyre vedtar forhandlingsfullmakten for 2022
-
9. mars: Frontfaget starter forhandlingene
-
1. april: Enighet i frontfagsoppgjøret – ramme på 3,7 prosent
-
4. april: Oppstart forhandlinger om Landsoverenskomsten m.fl. mellom HK – Virke
- 6. april 2022: Handel og Kontor bryter forhandlingene med Virke
Onsdag 6. april kl 17.00 brøt Handel og Kontor (HK) forhandlingene om årets lønnsoppgjør, og partene må ha hjelp fra Riksmekleren for å komme videre. Vi har strukket oss langt for å finne gode løsninger gjennom forhandlingene, men kan ikke godta krav som vil sprenge frontfagsrammen. Du kan lese mer om dette her - 8. april 2022: Plassoppsigelser fra Handel og Kontor
Virke har mottatt plassoppsigelse fra Handel og Kontor. Se lister over bedrifter som er omfattet og antall medlemmer innen følgende overenskomster:
- 22. april 2022: Plassfratredelser fra Handel og Kontor
Virke har i dag mottatt plassfratredelser fra Handel og Kontor.
Se liste over hvilke bedrifter som er omfattet av plassfratredelsen
Bedrifter som ikke står oppført på lista, vil ikke vil være omfattet av det første streikeuttaket gjeldende fra 30. april. Handel og Kontor kan senere varsle opptrapping av streiken, ved å sende en ny plassfratredelse. Det vil løpe en 4 dagers frist før en eventuell opptrapping av streiken kan effektueres. Bedriftene som er omfattet av dagens plassfratredelse har mottatt en egen e-post med navnene på medlemmene fra Handel og Kontor som tas ut dersom det blir streik.
- 27. april: Enighet med Farmaceutene om overenskomst for farmasøyter i apotek
Her finner du mer informasjon - 27. april 2022: Oppstart forhandlinger om tariffavtalen for distribusjon og budtjenester i Foodora mellom Virke og Fellesforbundet.
Pause i forhandlingene. Tas opp igjen 16. mai. - 28. april 2022: Mekling mellom Landsoverenskomsten m.fl. mellom HK – Virke
Partene møtes hos Riksmekleren 28. april, med meklingsfrist midnatt 29. april. - 30. april 2022: Streik avverget i handels- og tjenestenæringen
Over 11 timer på overtid kom Virke og Handel og Kontor til enighet hos Riksmekleren lørdag formiddag. Det viktigste for Virke har vært å sikre konkurransedyktige virksomheter og trygge arbeidsplasser. Vi har strukket oss langt for å komme Handel og Kontor i møte, men vi har lyktes med å komme i mål innenfor frontfagsrammen. Under meklingen ble partene enige om endringer i sykepengeordningen. Endringene innebærer full lønn under sykdom i tre måneder. Partene ble også enige om et generelt tillegg på 1,50 kroner. Resultatet skal på uravstemning blant arbeidstakerorganisasjonens medlemmer, og skal ikke iverksettes før det er vedtatt. Frist for vedtakelse er 20. mai, og oppdatering om effektueringen av oppgjøret følger. - 3. mai 2022: Oppstart forhandlinger om grossistoverenskomsten mellom Fellesforbundet og Virke
Virke ble natt til 5. mai enig med Fellesforbundet og Parat og Yrkestrafikkforbundet (YTF) om revisjon av Grossistoverenskomstene. Resultatet skal på uravstemning blant arbeidstakerorganisasjonenes medlemmer, og skal ikke iverksettes før det er vedtatt. Frist for vedtakelse er 3. juni kl. 12:00. -
5. mai 2022: Oppstart forhandlinger om funksjonæravtalene mellom Virke og Parat, Negotia og Finansforbundet samt forhandlinger om Landsomfattende tariffavtale for administrativt personale (LTAP) mellom Virke og Parat og Negotia
Enighet 5. mai i forhandlingene om revisjon av Funksjonæravtalene med Negotia, Parat og Finansforbundet, samt Reiselivsavtalen med Parat. Resultatet skal på uravstemning blant arbeidstakerorganisasjonenes medlemmer, og vil ikke iverksettes før det er vedtatt. Frist for vedtakelse er 23. mai. -
9. mai 2022: Oppstart forhandlinger om overenskomst for renholdsbedrifter mellom Virke og Norsk Arbeidsmandsforbund
Enighet 9. mai i forhandlingene med Norsk Arbeidsmandsforbund om revisjon av Renholdsoverenskomsten. Resultatet skal på uravstemning blant arbeidstakerorganisasjonens medlemmer, og skal ikke iverksettes før det er vedtatt. Frist for vedtakelse er 1. juni. -
10. mai 2022: Oppstart forhandlinger om landsoverenskomsten for kinoer mellom Fagforbundet og Virke
- 18. februar: Det Tekniske Beregningsutvalg (TBU) legger fram foreløpig rapport
-
: Brudd i forhandlingene mellom Virke og Fagforbundet om Landsoverenskomst for Kinoer
Tirsdag kveld, 10. mai, brøt Fagforbundet forhandlingene om årets lønnsoppgjør og partene må ha hjelp fra Riksmekleren for å komme videre. Meklingsdato kommer.
-
: Virke har mottatt plassoppsigelser fra Fagforbundet
Som kjent ble det brudd i forhandlingene mellom Virke og Fagforbundet om revisjon av Landsoverenskomst for Kinoer.
-
: Hovedtariffoppgjøret 2022: Resultatet for Landsoverenskomsten HK m.m kan iverksettes
Virke kom 30. april til enighet med Handel og Kontor i Norge (HK) om revisjon av Landsoverenskomsten med tilhørende tilleggsavtaler og bransjeavtaler, Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten etter mekling 11 timer på overtid.
Svarfrist var satt til fredag 20. mai, og HK har nå meddelt at resultatet er godkjent. Dermed kan resultatet effektueres.
-
: Oppstart forhandlinger om Fritids- og opplevelsesavtalen mellom Virke og Norsk Arbeidsmandsforbund
-
: Oppstart forhandling av Landsoverenskomst for Studentsamskipnader mellom Virke og Norsk Tjenestemannslag, Parat samt Utdanningsforbundet
-
: Oppstart forhandlinger om energistasjonsoverenskomsten mellom Handel og kontor og Virke
Forhandlingene pågår 24.-25. mai.
-
: Oppstart forhandlinger om tariffavtalen for boligbyggelag mellom Fagforbundet og Virke
Forhandlingene pågår 1.-2. juni.
-
: Oppstart forhandlinger om overenskomst for Parkeringsselskaper mellom Virke og Norsk Arbeidsmandsforbund
-
: Oppstart forhandlinger om Vaktmesteroverenskomsten mellom Virke og Norsk Arbeidsmandsforbund
-
: Oppstart forhandlinger om begravelsesbyråavtalen mellom Parat og Virke
-
: Oppstart forhandlinger om lederavtalen mellom Lederne og Virke
-
: Oppstart forhandlinger om tariffavtalen for distribusjon og budtjenester i Foodora mellom Virke og Fellesforbundet
Etter pause i forhandlingene 27. april
-
: Oppstart forhandlinger om Landsoverenskomst for BPA (brukerstyrt personlig assistanse) mellom Virke og Fagforbundet
-
: Oppstart forhandlinger om kranoverenskomstene mellom Fellesforbundet og YTF og Virke
Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU)
-
Hva har årslønnsveksten vært innen varehandel i Virke?
Årslønnsveksten fra 2020 til 2021 for heltidsansatte i Virke-bedrifter i varehandelen er beregnet til 4¾ prosent.
-
Hva er årsaken til veksten?
Pandemien satte et stort preg på varehandelen også i 2021. De ansatte stod i første rekke og har opplevd stort arbeidspress. Dette har virksomhetene sett og anerkjent gjennom bonusutbetalinger. (dette trekker opp lønnsveksten med 1,4 prosentpoeng).
-
Hvordan har utviklingen vært over tid?
Det bildet vi ser fra 2013 og fram til i dag er et bilde på en bransje i omstilling.
-
Hva er prisanslaget for 2022?
Partene er gjennom TBU enige om anslaget på 2,6 prosent.
Kort om tariffavtale
For at et medlem av Virke skal bli bundet av en tariffavtale, må en arbeidstakerorganisasjon ha medlemmer i virksomheten og kreve at tariffavtale blir opprettet. Overenskomstene per område gjelder for alle arbeidstakere i et fast forpliktende arbeidsforhold, med de unntakene som er nevnt i de enkelte paragrafene.
Tariffbundne virksomheter har to sett avtaler som blir til gjennom forhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene:
- hovedavtaler (omhandler samhandlingsregler)
- overenskomster (omhandler lønns- og arbeidsvilkår)
Hovedavtalene revideres hvert fjerde år, mens overenskomstene normalt revideres hvert andre år.
I de årene overenskomstene ikke revideres, de såkalte mellomoppgjør, gjennomføres det forhandlinger om eventuelle økonomiske tillegg.
Spillereglene for hvordan mulige arbeidskamper gjennomføres er regulert i hovedavtalene og i lov om arbeidstvister av 27. januar 2012 (arbeidstvistloven).
Tariff, enkelt forklart
-
Hva er en tariffavtale?
En tariffavtale er en skriftlig avtale om lønns- og arbeidsvilkår eller andre arbeidsforhold. Tariffavtalen blir inngått mellom en fagforening og deg som arbeidsgiver, eller mellom en fagforening og en arbeidsgiverorganisasjon.
-
Hva er frontfagsmodellen?
I Norge forhandler vi lønn etter den såkalte frontfagsmodellen. Norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten blir holdt innenfor rammene av det industrien tåler. Det betyr at konkurranseutsatt sektor definerer hvilken lønnsvekst konkurranseutsatte bedrifter kan tåle.
-
Hva er et hovedoppgjør?
I et hovedoppgjør kan det forhandles om alt i en tariffavtale – fra lønnsnivå til den konkrete ordlyden i bestemmelsen eksempelvis knyttet til arbeidstidsordninger.
-
Hva er hovedavtalen?
Hovedavtalen er det organiserte arbeidslivets «grunnlov», hvor de grunnleggende spillereglene for samarbeid mellom organisasjonen, og mellom arbeidsgiver og tillitsvalgt reguleres. Hovedavtalen fungerer som et virkemiddel for å sikre samhandling og gode prosesser mellom partene i forhandlinger.
-
Hva er et mellomoppgjør?
En tariffavtaleperiode er (typisk) to år i Norge, men forhandles hver år. Annethvert år er det hovedoppgjør, og annethvert år er det mellomoppgjør.
-
Hvem er partene i arbeidslivet?
Partene i arbeidslivet er et begrep som refererer til arbeidstakerne eller deres organisasjoner på den ene siden, og arbeidsgiverne eller deres organisasjoner, på den andre.
-
Hva er lokale forhandlinger?
-
Hva er lønnsglidning og lønnsoverheng?
-
Hva skal til for at virksomheten får tariffavtale?
-
Hva gjør jeg dersom jeg får et tariffavtalekrav?
-
Blir hele virksomheten bundet ved opprettelse av tariffavtale?
-
Hva innebærer det for min virksomhet at den er bundet av en tariffavtale?
-
Må virksomheten praktisere tariffavtalen også overfor ansatte som ikke er organisert?
-
Hva er de økonomiske konsekvensene av at virksomheten får tariffavtale?
-
Når gjelder tariffavtalen fra, og hvor lenge gjelder den?
-
Hva skjer med tariffavtalen ved organisasjonsendringer?
-
Kan en tariffavtale falle bort?
Økonomisk støtte til kompetansetiltak
Søk om økonomisk støtte fra våre fond til utdanning, kurs og andre utviklingstiltak. Det er kun virksomheter med tariffavtale som kan søke.
Søk om OU-midlerKontakt
Medlemskap i Virke
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Juridisk bistand og rådgivning
Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.
-
Analyser og innsikt
Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.
-
Fordelsavtaler og rabatter
Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.