Tariff, lønn og tariffoppgjør
Her finner du forklaring på de mange begrepene innen tariff og lønn, viktige datoer for lønnsoppgjøret og løpende oppdateringer om våre tariffavtaler.
Innhold på siden
Virkes forhandlingsposisjon i tariffoppgjøret 2024
Sentralstyret i Hovedorganisasjonen Virke har vedtatt Virkes posisjon i forbindelse med tariffoppgjøret 2024. Årets tariffoppgjør starter med forhandlingene mellom Virke og Handel og kontor, samt mellom Virke, Parat og Negotia den 9. april. Deretter følger de resterende oppgjørene ut over våren.
Virkes posisjon:
- Virke støtter opp om frontfagsmodellen.
- Det må være nødvendig handlingsrom lokalt for å ivareta de økonomiske forskjellene bedrifter og bransjer har.
- Lønnsøkningene må være forsvarlige slik at ikke oppgjøret bidrar til videre prisvekst og rentehevninger
- Tilgang på kompetent arbeidskraft er en forutsetning for at Virkes medlemmer skal være konkurransedyktige. Inkluderingsarbeidet må skje med bakgrunn i virksomhetenes behov.
- Like konkurransevilkår er viktig for virksomheters konkurransekraft. Tariffavtaler som berører samme arbeidstakerkategori i like bransjer må ikke bidra til konkurransevridning.
- Tariffavtalene må være mer moderne og brukervennlige.
-
: Forhandlinger mellom Virke og FLT
Onsdag 11. september er det avtalt forhandlinger om Overenskomst for Arbeidsledere og Overenskomst for Tekniske funksjonærer mellom Virke og Forbundet for ledelse og teknikk (FLT).
-
: Mekling mellom Virke og Fagforbundet
Det ble brudd i forhandlingene mellom Virke og Fagforbundet om Tariffavtale for boligbyggelag. Oppgjøret går dermed til mekling tirsdag 24. september, med meklingsfrist midnatt 24. september.
Virke mottok plassoppsigelser fra Fagforbundet 4. juli.
-
: Del 2 av forhandlingene på HUK-området
Det ble besluttet at overenskomstene i HUK-området (helse, utdanning og kultur) skulle forhandles i to puljer. Første periode med forhandlinger foregikk 17.-19. juni. Den andre forhandlingsperioden omfatter følgende overenskomster -
- Landsoverenskomst for høyskoler
- Landsoverenskomst for museer og andre kulturinstitusjoner
- Landsoverenskomst for virksomheter
og vil foregå torsdag 12. og fredag 13. desember.
-
Tidligere hendelser
Her kan du se viktige datoer og gjennomførte forhandlinger i hovedoppgjøret 2024
9. september 2024: Enighet mellom Virke og EL og IT ForbundetPartene kom til enighet om Overenskomst for IKT og Serviceelektronikk. Fra resultatet kan særlig nevnes:- Det gis et generelt tillegg på kr. 7,00 pr. time med virkning fra 1. april 2024
- Minstelønnssatsene er økt noe mer enn det generelle tillegget.
- Det gis i tillegg et bransjetillegg på kr. 3,00 pr time. Dette vil ikke gi presedens for senere oppgjør.
- Matpengesatsen økes til kr. 107,-
El og IT Forbundet vil nå sende resultatet på uravstemning med svarfrist 20. september. Resultatet skal ikke iverksettes før svarfristen er utløpt og resultatet er godkjent.
28. august 2024: Enighet i meklingen mellom Virke og Norsk FilmforbundPartene kom til enighet etter å ha meklet 11 timer på overtid.Resultatet av meklingen sikrer en lønnsvekst på minimum 5,2 prosent, som var resultatet i frontfaget. I tillegg prioriterer partene et lønnsløft for lavtlønnede i bransjen, gitt i form av et kronetillegg på 700 kroner pr. måned.4. juli 2024: Vedtakelse av første del av HUK-oppgjøret
Virke ble onsdag 19. juni 2024 enig med arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området om første del av hovedoppgjøret 2024 på HUK-området. Svarfrist var satt til torsdag 4. juli og alle arbeidstakerorganisasjonene har nå meddelt at resultatet er godkjent. Oppgjøret er dermed vedtatt og resultatet kan iverksettes.Dette gjelder følgende HUK-overenskomster:
- Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten
- Landsoverenskomst for helse og sosiale tjenester mv.
- Landsoverenskomst for barnehager
- Landsoverenskomst for utdanning
2. juli 2024: Brudd i forhandlinger om revisjon av Tariffavtale for boligbyggelag
Den 1. og 2. juli 2024 er det gjennomført forhandlinger om revisjon av Tariffavtale for boligbyggelag mellom Virke og Fagforbundet.Etter fellesmøter og særmøter ble det klart at partene trenger Riksmeklerens hjelp til å komme til enighet.
Tidspunktet for mekling er ennå ikke klart. Informasjon vil bli sendt ut så snart datoen er fastsatt.
2. juli 2024: Enighet i forhandlingene om revisjon av Fritids- og opplevelsesavtalen mellom Virke og Norsk Arbeidsmandsforbund
Resultatet skal på uravstemning blant Norsk Arbeidsmandsforbunds medlemmer, og skal ikke iverksettes før det er vedtatt.Frist for vedtakelse er 25. juli. Virke vil informere når oppgjøret er vedtatt.
24. juni 2024: Enighet om SpillefilmoverenskomstenMandag 24. juni kom Virke og Norsk Filmforbund til enighet om Spillefilmoverenskomsten.Frist for godkjenning er satt til fredag 28.6.24. Resultatet skal altså ikke effektueres før dette.
18. juni 2024: Enighet om VerkstedsoverenskomstenDen 18. juni 2024 er det gjennomført forhandlinger om revisjon av Verkstedsoverenskomsten mellom Virke og Parat. Partene er kommet til enighet om nye satser som gjelder fra 1. april 2024.Alle lønnstilleggene er innarbeidet i tabell, for mer informasjon se protokoll.
14. juni 2024: Utsettelse av forhandllinger mellom Lederne og Virke
Virke og Lederne er enige om å gjennomføre forhandlinger om Lederavtalen høsten 2024. Avtalen er sagt opp, men partene er enige om at den løper videre til forhandlingene er gjennomført.13. juni 2024: Brudd i forhandlingene mellom Virke og Norsk Filmforbund
Den 14. mai og 12. og 13. juni 2024 er det gjennomført forhandlinger om revisjon av TV-underholdningsoverenskomsten mellom Virke og Norsk Filmforbund.Etter fellesmøter og særmøter ble det klart at partene trenger Riksmeklerens hjelp til å komme til enighet.
Tidspunktet for mekling er ennå ikke klart. Informasjon vil bli sendt ut så snart datoen er fastsatt.
14. juni 2024: Enighet om VaktmesteroverenskomstenDen 14. juni 2024 er det gjennomført forhandlinger om revisjon av Vaktmesteroverenskomsten mellom Virke og Norsk Arbeidsmandsforbund.Virke gjør oppmerksom på at resultatet ikke er godkjent og skal derfor ikke effektueres. Frist er satt til 2. juli.
12. juni 2024: Enighet om BegravelsesbyråavtalenVirke og Parat ble enige i forhandlingene om revisjon av Begravelsesbyråavtalen onsdag 12. juni.Resultatet skal ikke iverksettes før forbundet har meddelt at oppgjøret er godkjent. Vedtakelsesfrist er 20. juni.
12. juni 2024: Vedtakelse av diverse tariffoppgjørFagforbundet, Fellesforbundet, Parat og Yrkestrafikkforbundet har meddelt at resultatene er godkjent for:- Bilavtalen Virke-Fellesforbundet
- Biloverenskomsten Virke-Parat
- Grossistoverenskomsten Virke-Fellesforbundet
- Grossistoverenskomsten Virke-Parat
- Grossistoverenskomst Virke-YTF
- Landsoverenskomst for BPA Virke-Fagforbundet
Resultatet fra disse tariffoppgjørene kan dermed iverksettes.
5. juni 2024: Enighet om Kranoverenskomsten og Overenskomst for transportselskaper i NorgeDet ble enighet i forhandlingene om Kranoverenskomsten mellom Virke og Fellesforbundet samt Yrkestrafikkforbundet (YTF).I tillegg ble det enighet med Fellesforbundet om Overenskomst for transportselskaper i Norge. For mer informasjon se protokoll her.Virke gjør oppmerksom på at resultatene ikke er vedtatt og skal derfor ikke effektueres. Frist for vedtakelse er 25. juni for Kranoverenskomstene og 26. juni for Transportselskaper i Norge.
30. mai 2024: Enighet om Overenskomst for møller og fôrblanderierDen 30. mai 2024 ble Virke og NNN enige om revisjon av Overenskomst for møller og fôrblanderier. Partene er kommet til enighet om nye satser som gjelder fra 1. mai 2024.Fra resultatet kan særlig nevnes:
Alle som er omfattet av overenskomsten vil få et generelt tillegg på 7 kroner. Det generelle tillegget er inkludert i ny minstelønnssats.Minstelønnssatsen økes til 216,15 pr time med virkning fra 01.05.2024
Virke gjør oppmerksom på at resultatet ikke er vedtatt og skal derfor ikke effektueres. Frist for vedtakelser er 14. juni 2024. Det vil bli sendt ut nærmere informasjon om resultatet og iverksettelsen når oppgjøret er vedtatt.
30. mai 2024: Enighet om Overenskomst for apotekVirke og Parat/Farmasiforbundet ble enige i forhandlingene om Overenskomst for apotek torsdag 30. mai.Resultatet er godkjent av forbundet på stedet, og kan iverksettes.
28. mai 2024: Resultatet fra meklingen med Handel og Kontor, Negotia og Parat kan nå iverksettesTirsdag 30. april ble Virke og HK, Negotia og Parat enige i meklingen om revisjon av:- Landsoverenskomsten HK og Kontoroverenskomsten HK med tilhørende bransjeavtaler
- Avtale for reiselivsbransjen HK
- Lederoverenskomsten HK
- Funksjonæravtalen Negotia
- Landsomfattende tariffavtale for administrativt personale Negotia
- Funksjonæravtalen Parat
- Landsomfattende tariffavtale for administrativt personale Parat
14. mai ble Virke og Parat også enige i forhandlingene om Reislivsavtalen.Svarfristen var satt til tirsdag 28. mai, og forbundet har meddelt at resultatet er godkjent.
28. mai 2024: Resultatet for Funksjonæravtalen med Finansforbundet kan iverksettesTirsdag 14. mai ble Finansforbundet og Virke enige om revisjon av Funksjonæravtalen.Svarfristen var satt til tirsdag 28. mai, og forbundene har nå meddelt at resultatet er godkjent.
Partene er enige om å øke minstelønnssatsene på trinn 1 til og med 4 med kr. 2,00. I tillegg gis et generelt tillegg på kr. 4,00 til alle.
Det betyr at ansatte på trinn 1 til og med 4 får et tillegg på totalt kr. 6,00 pr. time, mens trinn 5 og 6 for totalt kr. 4,- pr. time.Matpengesatsen ved overtid er økt med kr. 11,- til kr. 107,- pr. time28. mai 2024: Enighet om Landsoverenskomst for kinoerDet ble enighet mellom Virke og Fagforbundet i forhandlingene om Landsoverenskomst for kinoer.Vedtakelsesfrist for oppgjøret er 18. juni.
27. mai 2024: Enighet om Parkerinsselskapsoverenskomsten med YTFVirke og Yrkestrafikkforbundet (YTF) kom til enighet i forhandlingene Parkeringsselskapsoverenskomsten mandag 27. mai.Oppgjøret ble vedtatt på stedet og kan iverksettes.
24. mai 2024: Enighet om Landsoverenskomst for StudentsamskipnaderEnighet mellom Virke og NTL, Parat, Utdanningsforbundet og Norsk psykologforening i tariffoppgjøret for Landsoverenskomst for Studentsamskipnader.Vedtakelsesfristen for oppgjøret er 6. juni
22. mai 2024: Enighet om Landsoverenskomst for BPAOnsdag 22. mai kom Virke og Fagforbundet til enighet om Landsoverenskomst for BPA - personlige assistenter/funksjonsassistenter.Oppgjøret går til uravstemning hos forbundet og vedtakelsesfrist er 12. juni.
16. mai 2024: Enighet i meklingen om revisjon av Grossistoverenskomsten14.-16. mai har Virke gjennomført mekling med Fellesforbundet, Parat og Yrkestrafikkforbundet (YTF). 8 timer på overtid, kom partene til enighet om:- Grossistoverenskomsten Virke-Fellesforbundet
- Grossistoverenskomsten Virke-Parat
- Grossistoverenskomst Virke-YTF
Forbundene sender nå oppgjøet til uravstemning. Vedtakelsesfristen er 12. juni.
15. mai 2024: Enighet om revisjon av Bilavtalen og Biloverenskomsten
Den 15. mai 2024 er det gjennomført forhandlinger om revisjon av Bilavtalen med Fellesforbundet og Biloverenskomsten med Parat.Fra oppgjøret kan særlig nevnes:
Det gis et generelt tillegg på kr. 7,00 pr/t. med virkning fra 1. mai 2024
Matpengesatsen økes til 107 kr.
Virke gjør oppmerksom på at resultatet ikke er vedtatt og skal derfor ikke effektueres. Frist for vedtakelser er 12. juni 2024.
15. mai 2024: Forhandlinger om ParkeringsselskapsoverenskomstenVirke og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) kom til enighet i forhandlingene Parkeringsselskapsoverenskomsten onsdag 15. mai.Vedtakelsesfrist er 31. mai.
14. mai 2024: Enighet mellom Virke og Parat om revisjon av ReiselivsavtalenDen 14. mai 2024 er det gjennomført forhandlinger om revisjon av Reiselivsavtalen mellom Virke og Parat. Partene er kommet til enighet om nye satser som gjelder fra 1. april 2024.Oppgjøret sendes til uravstemning hos forbundet. Vedtakelsesfrist er 28. mai.
10. mai 2024: Overenskomstene med Fellesforbundet for byggfag, industri, hotell- og restaurantvirksomheter er godkjentVirke kom 15. april 2024 til enighet med Fellesforbundet om revisjon av Byggfagsavtalen, Industrioverenskomsten og Landsoverenskomst for Hotell- og Restaurantvirksomheter.Svarfrist var satt til 8. mai 2024, og resultatet er nå godkjent. Dette innebærer at Virkes medlemsvirksomheter nå kan effektuere resultatene.
7. mai 2024: Enighet om Energistasjonsoverenskomsten, Overenskomst for farmasøyter i apotek og Overenskomst for baker- og konditorfageneVirke kom til enighet med Norges Farmaceutiske Forening (NFF) i forhandlingene om Overenskomsten for farmasøyter i apotek. Resultatet er godkjent ved signering av protokollen og kan iverksettes.Virke og Handel og kontor kom til enighet i forhandlingene om Energistasjonsoverenskomsten. I forhandlingene om Overenskomst for baker- og konditorfagene ble det enighet mellom Virke og NNN. Alle som er omfattet av baker- og konditoroverenskomsten vil få et generelt tillegg på 7 kroner. Det generelle tillegget er inkludert i ny minstelønnssats.
HK og NNN sender resultatene på uravstemning. Svarfrist er 30. mai for HK og 31. mai for NNN. Resultatet skal ikke iverksettes før svarfristen er utløpt og resultatet er godkjent.
6. mai 2024: Enighet om Overenskomst for mat- og drikkevareindustrienForhandlingene mellom Virke og NNN startet 6. mai. Partene er kommet til enighet om nye satser for Overenskomst for mat- og drikkevareindustrien som gjelder fra 1. mai 2024.Alle som er omfattet vil få et generelt tillegg på 7 kroner. Det generelle tillegget er inkludert i ny minstelønnssats.
Virke gjør oppmerksom på at resultatet ikke er vedtatt og skal derfor ikke effektueres. Frist for vedtakelser er 31. mai 2024.
2. mai 2024: Enighet om RenholdsoverenskomstenVirke og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) kom til enighet i forhandlingene om Renholdsoverenskomsten torsdag 2. mai.Vedtakelsesfrist er 13. mai.
30. april 2024: Enighet i lønnsoppgjøret mellom Virke og HK, Negotia og ParatTirsdag formiddag ble Virke og partene enige etter mekling i årets lønnsoppgjør. Det blir derfor ingen streik. Resultatet av meklingen ligger innenfor rammen i frontfaget, med en samlet lønnsvekst på 5,2 prosent.Virke og partene startet meklingen hos Riksmekleren søndag 28. april klokken 10.00. Partene ble enige etter å ha meklet ti timer på overtid.
Årets oppgjør gir ansatte omfattet av Landsoverenskomsten og tilhørende avtaler, en solid lønnsvekst innenfor frontfagsrammen.
Det er også enighet mellom Virke og Negotia og Parat i meklingen om og tilhørende avtaler.
24. april 2024: Brudd i forhandlingene om GrossistoverenskomstenVirke og Fellesforbundet, samt Virke og Yrkestrafikkforbundet (YTF) kom ikke til enighet i forhandlingene om revisjon av Grossistoverenskomsten.Oppgjøret går til mekling 14. mai. Meklingsfristen er satt til midnatt onsdag 15. mai.
22. april 2024: Enighet i forhandlingene om revisjon av Særavtale for undervisningspersonalet i grunnskole, videregående skole, kompetansesentra o.a.
Virke og arbeidstakerorganisasjonene kom mandag 22. april til enighet i forhandlingene om revisjon av Særavtalen for undervisningspersonale i grunnskole, videregående skole, kompetansesentra og andre undervisningsinstitusjoner.Partene er enige om å videreføre særavtalen uten endringer for perioden 1.1.2024 – 31.12.2025. Partene er videre enige om å anbefale at ledelsen og undervisningspersonalet har en dialog i avtaleperioden om hvilke oppgaver lærerprofesjonen skal utføre innenfor sitt oppdrag gitt i lov og forskrifter, se protokollens pkt. 2.
Vi er også enige om noen prinsipper som skal følges ved praktiseringen av såkalt «teknisk undertid», se protokollens pkt. 5.
Og til sist er vi enige om enkelte presiseringer til særavtalens pkt. 8 Tidsressurser og 9 Skoleledelse, se protokollens pkt. 3 og 4.
Nærmere informasjon om forhandlingsresultatet kommer i eget Tariffnytt.
15. april 2024: Enighet mellom Virke og FellesforbundetDen 15. april 2024 er det gjennomført forhandlinger om revisjon av Byggfagsavtalen, Industrioverenskomsten og Landsoverenskomst for Hotell- og Restaurantvirksomheter mellom Virke og Fellesforbundet. Partene er kommet til enighet om nye satser som gjelder fra 1. april 2024.Virke gjør oppmerksom på at resultatet ikke er vedtatt og skal derfor ikke effektueres. Frist for vedtakelser er 8. mai 2024. Det vil bli sendt ut nærmere informasjon om resultatet og iverksettelsen når oppgjøret er vedtatt.
For mer informasjon om resultatet, gå inn på avtalesidene.
11. april 2024: Brudd i forhandlingene mellom Virke og Handel og Kontor, Negotia og ParatBruddet omfatter Landsoverenskomsten, Lederoverenskomsten og Kontoroverenskomsten med bransjeavtaler og Avtale for reiselivsbransjen med HK. Samt Funksjonæravtalene og Landsomfattende tariffavtale for administrativt personale (LTAP) med Negotia og Parat.Oppgjøret går til mekling 28. april og meklingsfristen er satt til midnatt mandag 29. april.
6. april: Meklingsfrist for Frontfaget
Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO) er enige om en ramme på 5,2 prosent etter å ha meglet over 19 timer på overtid.22. mars: Garantitillegg per 1. februar 2024
Virke og motpartene har kommet til enighet om garantireguleringen for 2024.
Det er beregnet nye satser på lønnstrinn 5 og 6 for:- Landsoverenskomsten HK med tilknyttede bransjeavtaler
- Kontoroverenskomsten
- og Funksjonæravtalene med henholdsvis Negotia, Parat og Finansforbundet.
Og ny sats på høysete lønnstrinn i de to reiselivsavtalene våre med Handel og kontor og Parat.
Endelig rapport fra TBU er publisert:
NOU 2024: 6 - regjeringen.no20. februar: LOs representantskapsmøte
Årets tariffoppgjør skal gjennomføres som et forbundsvist oppgjør. I tråd med frontfagsmodellen, forhandler Fellesforbundet og Norsk industri først og legger rammene for resten av arbeidslivet.
Tariff, enkelt forklart
-
Hva er et hovedoppgjør?
I et hovedoppgjør kan det forhandles om alt i en tariffavtale – fra lønnsnivå til den konkrete ordlyden i bestemmelsen eksempelvis knyttet til arbeidstidsordninger.
-
Hva er et samordnet oppgjør?
Samordnet oppgjør er tariffoppgjør hvor mange tariffavtaler revideres samtidig.
-
Hva er AFP (Avtalefestet pensjon)?
AFP i privat sektor er en pensjonsordning for ansatte som:
-
Hva er en tariffavtale?
En tariffavtale er en skriftlig avtale om lønns- og arbeidsvilkår eller andre arbeidsforhold. Tariffavtalen blir inngått mellom en fagforening og deg som arbeidsgiver, eller mellom en fagforening og en arbeidsgiverorganisasjon.
-
Hva er frontfagsmodellen?
I Norge forhandler vi lønn etter den såkalte frontfagsmodellen. Norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten blir holdt innenfor rammene av det industrien tåler. Det betyr at konkurranseutsatt sektor definerer hvilken lønnsvekst konkurranseutsatte bedrifter kan tåle.
-
Hva er hovedavtalen?
Hovedavtalen er det organiserte arbeidslivets «grunnlov», hvor de grunnleggende spillereglene for samarbeid mellom organisasjonen, og mellom arbeidsgiver og tillitsvalgt reguleres. Hovedavtalen fungerer som et virkemiddel for å sikre samhandling og gode prosesser mellom partene i forhandlinger.
-
Hva er et mellomoppgjør?
En tariffavtaleperiode er (typisk) to år i Norge, men forhandles hver år. Annethvert år er det hovedoppgjør, og annethvert år er det mellomoppgjør.
-
Hvem er partene i arbeidslivet?
Partene i arbeidslivet er et begrep som refererer til arbeidstakerne eller deres organisasjoner på den ene siden, og arbeidsgiverne eller deres organisasjoner, på den andre.
-
Hva er lokale forhandlinger?
Lønnsvurderinger gjøres naturlig nok også lokalt. Mange av tariffavtalene i Norge kombinerer sentral og lokal lønnsdannelse. Ofte er de sentralt avsatte satsene minstelønnssatser, og det gis i tillegg rom for ledelse og ansatte på bedriften til å drøfte lokal lønnsfastsettelse. Dette er lokale forhandlinger.
-
Hva er lønnsglidning og lønnsoverheng?
-
Hva skal til for at virksomheten får tariffavtale?
Normalt er det den fagforening eller de fagforeninger som organiserer ansatte i virksomheten, som fremmer krav om å gjøre en tariffavtale gjeldende i virksomheten.
-
Hva gjør jeg dersom jeg får et tariffavtalekrav?
Som medlem får du hjelp av Virke i forbindelse med opprettelse og forvaltning av tariffavtalen. Fagforeningen skal fremme kravet om tariffavtale til Virke. Dersom fagforeningen fremmer kravet direkte til virksomheten skal kravet avvises samtidig som dere ber fagforeningen fremme kravet overfor Virke.
-
Blir hele virksomheten bundet ved opprettelse av tariffavtale?
En tariffavtale gjøres gjeldende for hver enkelt enhet i en virksomhet som er registrert med et eget bedriftsnummer i Brønnøysundregistret (eget organisasjonsnummer for underenhet). Alle ansatte er knyttet til en konkret underenhet gjennom A-ordningen.
-
Hva innebærer det for min virksomhet at den er bundet av en tariffavtale?
Det å være bundet av en tariffavtale innebærer at du som arbeidsgiver er forpliktet til å følge bestemmelsene i hovedavtalen og overenskomsten.
-
Må virksomheten praktisere tariffavtalen også overfor ansatte som ikke er organisert?
Ja, tariffavtalens bestemmelser skal praktiseres overfor både de organiserte og uorganiserte ansatte.
-
Hva er de økonomiske konsekvensene av at virksomheten får tariffavtale?
Virksomheten kan få økte utgifter dersom man lønner under tariffavtalens minstelønnssatser. I tillegg inneholder tariffavtalene bestemmelser om AFP. Virksomheten må betale premie til Fellesordningen for AFP.
-
Når gjelder tariffavtalen fra, og hvor lenge gjelder den?
Tariffavtalen gjelder fra og med det tidspunkt kravet om tariffavtale er fremmet.
-
Hva skjer med tariffavtalen ved organisasjonsendringer?
Hvis det skjer endringer i din virksomhet, for eksempel ved at dere legger ned, kjøper opp eller selger ut hele eller deler av virksomheten, er det svært viktig at Virke får melding om dette.
-
Kan en tariffavtale falle bort?
En tariffavtale kan falle bort dersom det ikke lenger er flere organiserte innenfor det aktuelle tariffområdet. Tariffavtalen kan da falle bort ved utløpet av tariffperioden.
Økonomisk støtte til kompetansetiltak
Søk om økonomisk støtte fra våre fond til utdanning, kurs og andre utviklingstiltak. Det er kun virksomheter med tariffavtale som kan søke.
Kompetanseheving for medlemsvirksomheter (HUK-avtaler)
Podcast:
Hva bør arbeidsgivere vite om tariffavtaler?
Hva er det, enkelt forklart? Hvilken plass har det i det norske arbeidslivet? Hva innebærer det å få krav om tariffavtale? Hva er de vanligste misforståelsene om tariff? Dette – og mye mer – får du svar på i denne episoden.
Hør episoden på Spotify eller Apple Podcast
Podkast for ledere eller deg som har arbeidsgiveransvar. Hør flere episoder med annen relevant tematikk for arbeidsgiveriet.
Hva skjer med AFP?
Fellesforbundet vedtok nylig å gå mot LOs forslag til ny AFP-ordning, men åpnet for enkelte justeringer.
AFP-ordningen er avtalebasert og ble opprettet i 1988. Ordningen gjelder kun for ansatte i virksomheter som er bundet av tariffavtale hvor AFP inngår. Det er LO og NHO som opprettet avtalen, som finansieres av partene og staten. Virke er part i ordningen og er forpliktet til å ha AFP i alle våre tariffavtaler.
Bakgrunnen for at saken ble behandlet på Fellesforbundets landsmøte er at dagens AFP-ordning har noen svakheter som partene har behov for å rette opp. I 2018 avtalte partene å se på ordningen, og en rapport ble fremlagt i 2021. Rapporten viste at mange arbeidstakere ikke kan ta ut AFP på grunn av kvalifiseringskravene.
LO har vedtatt at reformert AFP skal på plass i denne stortingsperioden, noe som i realiteten betyr at reformert ordning må avtales i tariffoppgjøret 2024. Fellesforbundet danner frontfaget på arbeidstakersiden og deres vedtak om AFP kan signalisere hva vi kan møte i tariffoppgjøret.
En reformert AFP vil medføre at flere ansatte i handels- og tjenestenæringen vil kunne ta ut AFP. Vi mener derfor at dette må på plass, og vi forutsetter at endringene ikke skal medføre økte kostnader for arbeidsgiverne.
Det er knyttet stor spenning til hvordan saken utvikler seg og hva som kommer i oppgjøret 2024. Inntil videre må vi forholde oss til dagens AFP-ordning, så vil fremtidige tariffoppgjør avgjøre hvordan AFP-ordningen blir.
Forutsetninger i protokollen fra 2018 om reformert AFP:
- En ytelse som er knyttet til tid i AFP-bedrift og som med full opptjening i ordningen er på linje med dagens nivå.
- Bedriftenes økonomiske kostnad til AFP-ordningen holdes på samme nivå som i dag.
- En ordning som blir mer rettferdig og forutsigbar for både arbeidstakere og arbeidsgivere.
- Være attraktiv for arbeidstaker og arbeidsgiver og bidra til høy organisasjonsgrad.
- Være økonomisk solid over tid.
- Støtte opp under pensjonsreformen ved at det skal lønne seg å være i arbeid.
- Fungere som del av et helhetlig pensjonssystem og bidra til å fremme mobilitet.
- Være kjønnsnøytral.
- Langt færre vil uforskyldt miste ytelsen selv etter mange år i en AFP-bedrift.
- Yngre arbeidstakere vil nyte godt av AFP ordningen.
- AFP vil bli mer forutsigbar og gi større trygghet for fremtidig pensjon.
Dette er inkludert i medlemskapet
Våre erfarne advokater eller rådgivere svarer på juridiske spørsmål innen arbeidsrett.
Du får også inntil 30 minutter rådgivning innenfor forretningsjuss. Dersom du har behov for ytterligere bistand, kan du avtale dette mot en eventuell egenbetaling.
Dette får du rabattert pris på
- Bistand i rettssaker
- Forretningsjuridisk bistand (førstehåndsvurdering er inkludert i kontingenten)
- Bistand i forhandlingsmøter, sluttavtaleforhandlinger og Forliksrådet
- Åpne og bedriftsinterne kurs
- Digitale tilleggstjenester som Arbeidsgiverguiden og Styres, digitale håndbøker og oppfølgingsverktøy
Økonomisk støtte til kompetansetiltak
Søk om økonomisk støtte fra våre fond til utdanning, kurs og andre utviklingstiltak. Det er kun virksomheter med tariffavtale som kan søke.
Gode råd, rett i innboksen!
Hold deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv og få gode råd til hvordan du tilpasser deg.
Snart i mål...
Smart valg!
Vi holder deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv.
Vil du også motta et godt tilbud om medlemskap?
Slik bruker du medlemskapet
Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.