Nei, NRK, butikkansatte har ikke nødvendigvis rett til databriller

Publisert:

En nyhetssak fra Frifagbevegelse, gjengitt i NRK og andre medier gir inntrykk av at butikkansatte har fått automatisk rett til databriller. Dette er ikke korrekt.

Butikkansatt med databriller
Butikkansatte har ikke automatisk rett på databriller, selv om dette har blitt skrevet i media.

Arbeidstilsynet inkluderte våren 2017 skjermer på kasseapparater som en del av virkeområdet for reglene om rett til synsundersøkelse og eventuelt databrille. Frifagbevegelse skrev da at 370.000 butikkansatte får rett til gratis synsundersøkelse og databriller.

Nylig har også NRK plukket opp saken. Arbeidstilsynets konklusjon var likevel kun en rent teknisk avgjørelse, som viser at kasseapparater i dag har samme størrelse som en vanlig dataskjerm. Avgjørelsen utvider ikke rettighetene til databriller.

Det skal alltid foretas en konkret vurdering av medarbeideren og arbeidet som utføres.

Medarbeidere under 40 år har vanligvis ikke krav på synsundersøkelse og databriller med mindre han/hun trenger særskilt korreksjon på grunn av at han/hun er svakt langsynt (hypermetropi) og/eller har skjeve hornhinner (astigmatisme) eller liknende.

I tillegg må følgende krav være oppfylt:

  1. En betydelig del av jobben av jobben må være foran skjermen
  2. Det skal være en jevnlig del av jobben som skjer ved skjermen

Ikke alle butikkarbeidere oppfyller kravene

Hvorvidt en betydelig og jevnlig del av jobben gjøres ved en skjerm, avhenger av flere ting.

For det første kreves det at arbeidet involverer konsentrert nærarbeid. Dette vil si at arbeidstakeren må fokusere på små detaljer på skjermen. Variert arbeid som for eksempel å sitte i kassen og fylle varer når det ikke er kunder i kassen er ikke konsentrert nærarbeid.

For det andre er utgangspunktet at det kreves mer enn 4 timers arbeid per arbeidsdag foran en skjem før det gis rett til synsundersøkelse.

Arbeidstilsynets eksempel på hjemmesiden sin er at en sikkerhetsvakt som opererer en gjennomlysningsmaskin på en flyplass må fokusere intensivt på en skjerm og kan derfor ha rett tilsynsundersøkelse. En bartender som for hver kunde ser på en skjerm for å sjekke at bestillingen er korrekt har derimot ikke rett til synsundersøkelse.

Kilder:

Arbeidstilsynet, Synsundersøking og databriller

Høgskolen i Sørøst-Norge, Arbeidsmiljøfaglig vurdering av behovet for synskorrigerende hjelpemidler ved arbeid foran skjem.