Årets omstiller

Aldri før har evnen til rask omstilling vært viktigere, og i de siste årene har små og store virksomheter kastet seg rundt for å møte utfordringene samfunnet står ovenfor. Evnen til å kunne se løsninger og finne nye svar på nye problemer er avgjørende for å sikre fremtidige arbeidsplasser og bærekraftig vekst. Derfor ønsker Virke å fremme alle de gode omstillerne i Norge, og kåre Årets omstiller.

Førre til topps i Årets omstiller

Den lille lokale bedriften har imponert med omstilling og flere positive grep i året som har gått.  

Hovedorganisasjonen Virke kårer hvert år Årets omstiller for å hedre virksomheter, bedrifter eller foretak som i løpet av perioden 2021-2022 har vist stor vilje og evne til omstilling.

I år ble 14 bedrifter nominert – alt fra selskaper med milliardomsetning til mindre, lokale bedrifter. Vinneren ble Førre, som produserer vinduer, skyvedører, balkongdører og ytterdører i tre på fabrikken like utenfor Haugesund.

Familiebedriften har blant annet gått bort fra masseproduksjon til å lage kvalitetsprodukter, tatt en rekke grep som er bra for miljøet og tar samfunnsansvar ved å ansette personer fra NAV.

–  Førre er en imponerende bedrift. De klarer seg veldig godt i et marked med sterk konkurranse og er et eksempel på en bedrift det er veldig lett å heie på. Jeg er veldig glad på deres vegne, og håper de bruker denne prisen som inspirasjon til fortsatt omstilling i henhold til kundenes ønsker og behov langt inn i fremtiden, sier konstituert administrerende direktør Mille Haslund Mellbye i Virke.

 • Verdig vinner

  Juryen, bestående av Heidi Aven (SHE Community), Espen Karlsen (Jernia), Anniken Fjelberg (Identio), Sverre Rosén (Cirkle K) og Mellbye har følgende begrunnelse for hvorfor Førre danker ut større og mindre konkurrenter:

  Juryen er svært begeistret for familiebedriften Førre. Dette er en liten bedrift som har tatt grep som sikrer arbeidsplasser i et svært konkurransepreget marked. Bedriften har blant annet gått bort fra masseproduksjon og satser tungt på kvalitet. De har derfor funnet en nisje i markedet som gir lønnsom vekst.

  Vi liker at de har tatt flere bærekraftige valg som gjør det lettere å nå klimamålene. Bedriften tar blant annet avkapp fra kutting av trevare, gjør det om til spon og bruker det til oppvarming av fabrikklokalet. I tillegg har de laget en bærekraftstrategi og er nå i innspurten av en miljøfyrtårnsertifisering. Alt dette samtidig som omsetningen har økt.

  Vi mener Førre er et solid eksempel på en liten lokal bedrift som samarbeider med flere andre bedrifter og skaper positive ringvirkninger i lokalsamfunnet. De tar samfunnsansvar og sysselsetter folk fra NAV, spesielt de som har vært lenge ute av arbeidslivet. Førre konkurrerer med noen skikkelige tungvektere i årets kåring av Årets omstiller. Juryen vil gi hederlig omtale til de andre kandidatene, men mener Førre er en rollemodell for andre mellomstore bedrifter og dermed er en verdig vinner.

 • Vinner medlemskap

  Førre ble tildelt prisen under årets Virke Arena i Oslo Spektrum, hvor daglig leder Birger Førre og salgsleder Kate Elin Østebøvik Haugen var til stede.   

  • Dette er veldig stas! Alle 23 ansatte på fabrikken vår gleder seg over en anerkjennelse og kjenner på stolthet for hva vi har fått til sammen. Vi har vært tro mot en nøysom og solid produksjon, samtidig som vi har vært nysgjerrige nok til å møte et fleksibelt marked som ønsker våre flotte treprodukter, sier Birger Førre.

   

  • Vi er ett team som jobber for at dette skal bli vellykket. Vi er svært takknemlige for denne prisen. Vi er klare for å jobbe videre, for vi vet at vi har det som skal til for å få det til: Maskinene, materialene og det viktigste - nemlig menneskene, sier han.
 • Kriteriene i konkurransen

  Kriteriet for å bli Årets omstiller er at virksomheten, bedriften eller foretaket har vist stor vilje og evne til omstilling i løpet av perioden 2021-2022. Det er ikke et krav at selve omstillingen ble gjennomført i perioden, men resultatene bør ha blitt synlige, eller fortsatt vært å anse som aktuelle og nye i tidsperioden.

  Det er en forutsetning at prisvinneren bidrar positivt mot et eller flere klima- og miljømål og ikke påvirker bærekraftsmålene negativt.

  Rent konkret bør virksomheten har vist omstillingen gjennom ett eller flere at disse kriteriene:

  • Skapt noe innovativt eller nyskapende
  • Endret eller skapt en ny forretningsmodell
  • Skapt nye arbeidsplasser og bidratt positivt til nærmiljøet
  • Endret virksomheten til å drive på en mer bærekraftig måte
  • Bidratt til å oppfylle ett eller flere av FNs bærekraftsmål

Juryen

Årets jury består av:

 • Anniken Fjelberg, daglig leder og rådgiver i Identio
 • Espen Karlsen, administrerende direktør i Jernia
 • Sverre Rosén, Vice President og norgessjef i Circle K
 • Heidi Aven, grunnlegger av SHE

Tidligere vinner

Forrige vinner av Årets omstiller var sjømatprodusenten MS Donna AS.

Juryens begrunnelse var:
MS Donna har virkelig vist at de kan omstille seg til et skiftende marked under en pandemi. Selskapet har vist en enorm evne til nytenkning og innovasjon i et krevende år. De har tatt grep for å håndtere pandemien, men de har også omstilt for fremtiden gjennom justeringer i hele sin verdikjede. Deres virksomhet bidrar positivt til nærmiljøet og skaper arbeidsplasser.  Sist, men ikke minst, har de en bærekraftig forretningsmodell, og de imøtekommer flere av FNs bærekraftsmål gjennom å jobbe mot en sirkulær verdikjede. MS Donna leverer på alt juryen ser etter, og er en verdig vinner av Årets Omstiller. 

Vurderer du medlemskap i Virke?

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene