HMS

Et av hovedformålene med arbeidsmiljøloven er å sikre et arbeidsmiljø som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger. Systematisk HMS-arbeid er lovpålagt, og det er virksomhetens øverste leder som er ansvarlig for at HMS-regelverket blir fulgt opp.

Meld deg på HMS-kurs

Se alle arrangementer
  1. Onlinekurs - Lovpålagt HMS-kurs for øverste leder

    Arbeidsgiver må ha kunnskap om hvilke HMS-krav som gjelder, hva som skal til for å få et godt arbeidsmiljø og hvordan det skal arbeides systematisk med HMS i virksomheten.

  2. Onlinekurs - Grunnkurs i arbeidsmiljø

    Vi gir deg en grunnleggende innføring i regelverket, arbeidsmiljøfaktorer, aktørene i arbeidsmiljøarbeidet, arbeidsmåter innen HMS og sykefraværsoppfølging.

  3. Lovpålagt HMS-kurs for øverste leder

    Arbeidsgiver må ha kunnskap om hvilke HMS-krav som gjelder, hva som skal til for å få et godt arbeidsmiljø og hvordan det skal arbeides systematisk med HMS i virksomheten.

  4. Grunnkurs i arbeidsmiljø – HMS kurs

    Vi gir deg en grunnleggende innføring i regelverket, arbeidsmiljøfaktorer og aktørene i arbeidsmiljøarbeidet. Kurset gir grunnlag for god HMS-praksis lokalt i egen virksomhet.

Vi har nå lansert en helt ny, oppdatert og forenklet HMS-håndbok!

Med HMS-håndboken får både ansatte og ledere enkel oversikt over rutiner, roller, målsettinger og lovverk. HMS-håndboken forenkler kommunikasjonen og gir rask tilgang til viktig informasjon for de ansatte.

Vanlige spørsmål om HMS

  • Vi er en liten bedrift med bare to ansatte. Må jeg som øverste leder gjennomgå HMS-opplæring?

    Ja, arbeidsmiljølovens krav om opplæring etter § 3-5 gjelder alle virksomheter som sysselsetter arbeidstakere.

    Lovens krav er på dette området de samme for små, mellomstore og store virksomheter.

  • Er det påbudt med opplæring i HMS for øverste leder?

    Ja, det er det. 

    Dette er hjemlet i arbeidsmiljøloven § 3-5. Der står det: ”Arbeidsgiver skal gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.”

    Kravet ble innført i forbindelse med at den nye arbeidsmiljøloven trådte i kraft 1. januar 2006. 

  • Hvordan defineres ”virksomhetens øverste leder” i HMS-sammenheng?

    Med øverste leder menes den helt øverste lederen. Det vil si den som har det øverste og endelige ansvaret for beslutninger i virksomheten. 

    Med virksomhet menes her den juridiske enheten. Plikten til opplæring retter seg derfor typisk mot den som er administrerende direktør, daglig leder og tilsvarende.

  • Hva er konsekvensen av å ikke gjennomføre HMS-opplæring?

    Dersom du får tilsynsbesøk fra Arbeidstilsynet må du regne med at de etterspør dokumentasjon på at du har gjennomført opplæring. Dersom du ikke kan dokumentere dette, må du regne med at du får pålegg om å gjennomføre opplæring. Arbeidstilsynet kan sette tidsfrist og eventuelt ilegge dagbøter dersom du ikke følger pålegget.

    Arbeidsmiljøloven har bestemmelser om straff for alvorlige brudd på loven, men vi antar at disse straffebestemmelsene først kommer til anvendelse i mer alvorlige tilfeller.

    Ved alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven kan Arbeidstilsynet reagere på flere ulike måter:

    • Dagbøter fra Arbeidstilsynet.
    • Pålegg om å gjennomføre ulike tiltak.
    • Pålegg om stans av arbeidet inntil tiltakene er gjennomført.
    • Bøter og fengsel kan i bli aktuelt for de aller mest alvorlige tilfellene. For eksempel personskader, dødsfall, naturskader og store materielle skader.

Tren deg opp på arbeidsrett med Arbeidsgiverguiden!

Arbeidsgiverguiden er mer enn et oppslagsverk i arbeidsrett. I Arbeidsgiverguiden får du et opplæringsverktøy i form av et stort antall quizer, og du kan opprette digitale, juridiske kontrakter hvor alle parter kan signere med e-post eller BankID. Les også vårt intervju med Virkes fagansvarlig om den nye redegjørelses- og aktivitetsplikten.

Gå til Arbeidsmiljø og HMS i Arbeidsgiverguiden (Krever innlogging):

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.

  • Juridisk rådgivning

    Medlemmer i Virke kan registrere saker innen arbeidsrett eller sende til forretningsjuridisk. Du kan også benytte deg av vår rådgivningstelefon, ring oss på 22 54 17 00.

    Se hva du får av juridisk bistand.

  • Analyser og innsikt

    Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

  • Fordelsavtaler og rabatter

    Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.