Like konkurransevilkår
Like konkurransevilkår er en samlebetegnelse på vårt arbeid med å øke privates tilgang til de offentlige markedene, bedre rammevilkår når disse konkurrerer mot det offentlige– eller selger varer/tjenester til det offentlige, og arbeid med tilknyttet regelverk. Det er også konkurransespørsmål i de private markedene. Det omfatter konkurransevilkår mellom det offentlige og private virksomheter, samt konkurransevilkår mellom bransjer og salgskanaler.
Snarveier
Mange virksomheter innen handels- og tjenestenæringene kan levere tjenester som det offentlige har behov for. Vi er opptatt av økt verdiskaping, høyere sysselsetting, arbeidsinkludering, tjenesteutvikling, innovasjon og større mangfold i tilbudet til brukerne.
Et virkemiddel for å nå målene vi har satt oss på vegne av medlemmene, er å øke markedet som er tilgjengelig for ikke-offentlige tjenestetilbydere og bidra til at mer offentlig finansiert tjenesteproduksjon utføres av ideelle og andre private. Det bør settes som mål at andelen private og ideelle aktører som leverer offentlig finansiert tjenesteproduksjon økes med minst 10 prosent i perioden frem til 2029.
Dette jobber vi for:
- La private og ideelle aktører innen tjenesteytende næringer få muligheten til å levere tjenester til det offentlige.
- Offentlige anbudskonkurranser må utformes på en måte som gir små og mellomstore virksomheter muligheter til å delta i konkurransen, og som legger til rette for innovative anskaffelsesprosesser.
- Forbedre offentlige anskaffelser gjennom forenkling, markedsdialog og økt bestiller-kompetanse. Offentlige bestillere må stille krav om bærekraftige løsninger.
- Økt bruk av standardkontrakter.
- Stortingets vekstmål for ideelles andel i spesialisthelsetjenesten og barnevernet følges opp.
Dette skjer
Se alle arrangementerLansering av rapport om arbeids- og inkluderingsbransjens samfunnsverdi
Menon Economics har på oppdrag av Virke sett nærmere på inkluderingsbransjens samfunnsverdi.
Prissignalisering
Det har vel knapt gått en dag det siste året uten at mediene har skrevet om økte priser, og i en tid med inflasjon er jo det naturlig. Hvorfor henger da Konkurransetilsynet seg opp i at bedrifter ikke skal uttale seg om at de øker fremtidige prisene? Kan det være ulovlig?

Webinar
Viktig å vite om compliance – webinar med Konkurransetilsynet
I dette webinaret møter du seniorrådgiver Marion Stamnes fra Konkurransetilsynet som vil fortelle om tegn på at bedriften din kan være involvert i konkurransejuks og hva du bør gjøre for å sørge for at alle i bedriften følger spillereglene.
Konkurranse mellom bransjer og salgskanaler
Handelen endrer seg raskt blant annet som følge av teknologiske endringer og endret kundeadferd. Ulike digitale salgskanaler vokser, dermed også konkurranseflatene i handelsnæringen. Endringene er blant annet beskrevet i stortingsmeldingen for handel «Kunden har alltid nett», som både tar opp den voksende netthandelen og den voksende grensehandelen.
Økt netthandel øker konkurransen mellom bedriftene i ulike kanaler, innenlands og utenlands. Grensehandelen øker konkurransen mellom aktører i Norge og aktører på den andre siden av grensen, særlig i Sverige. Virke har et overordnet politisk mål om å sikre like konkurransevilkår mellom bedrifter som konkurrerer med hverandre, enten de opererer i samme bransje, er bransjeoverskridende, opererer i ulike kanaler eller på hver sin side av landegrensen.
Mål:
- Gjennomslag i EUs institusjoner for regulering som ansvarliggjør digitale salgsplattformer, innenfor og utenfor EU/EØS, og gir like vilkår mellom disse og annen handel mht. produktkrav og forbrukerrettigheter
- Gjennomslag hos norske myndigheter for å følge EUs tiltak og være i forkant, særlig mht. miljøkrav til produkter solgt til norske kunder på digitale plattformer utenfor Norge.
- Sikre at det betales merverdiavgift når norske forbrukere handler i utenlandske nettbutikker slik at vi får likebehandling mellom norsk handel og netthandel i utlandet. Konkret mål 2022: Fjerning av deklarasjonsfritaket.
- Fjerne tekstilfritaket for utenlandske nettbutikker registrert i VOEC.

Guide til deg som konkurrerer med det offentlige
Hvis du opplever konkurranse fra kommune eller andre i offentlig sektor er dette guiden for deg!
Her får du introduksjon til regelverket og praktiske råd til hvordan du kan hjelpe deg selv i møte med konkurrenter som har det offentlige i ryggen: Hvilke røde flagg skal du se etter? Hva er tegn på en konkurransefordel eller -hindring? Hvordan ber du om innsyn? Og hvordan følger du opp hvis du mener at det offentlige påvirker konkurransen?
Utslag på bransjer

Mer effektiv merverdiavgift i kultur- og besøksnæringene
Vi jobber for at det skal vedtas en utredning av felles lav merverdiavgift på alle kulturnæringer, samt en opprydning i- og forenkling av merverdiavgiftssystemet for kulturfeltet.
Merverdiavgiftssystemet fremstår som komplisert og rotete for mange kulturnæringsaktører. Størst utfordring opplever de som befinner seg delvis innenfor og utenfor dagens merverdiavgiftssystem. Det er krevende å vite hvilke deler av virksomheten som er omfattet av momsplikt, hvilke som er utenfor samt hvordan man i de enkelte tilfeller finner riktig avgrensning. Dette gir betydelige praktiske problemer, ved siden av negative konkurransemessige og økonomiske effekter som følge av merverdiavgift som låses inne.
Vi har bedt Samfunnsøkonomisk analyse AS å drøfte de økonomiske og administrative kostnadene for reiselivs- og kulturvirksomheter som følge av å måtte operere med flere mer-verdiavgiftssatser, samt skillet mellom tjenester som er innenfor og utenfor merverdiavgiftssystemet. Som del av drøftelsen inkluderes kostnadsberegninger for bransje og typiske eksempelvirksomheter i reiselivs- og kulturnæringene. Se rapporten

Offentlig eide treningssentre og risiko for konkurransevridning
Kommuner som driver næringsvirksomhet, noe kommersielle treningssentre kan være et eksempel på, kan motta ulovlig offentlig støtte gjennom skattefritak og konkursimmunitet når de driver i konkurranse med private aktører.
Vi jobber for at slik virksomhet skal skje på like vilkår, og for å få endret regelverk og praksis slik at ulovlig statsstøtte ikke lenger skal forekomme slik vi har sett eksempler på.
Se: Offentlig eide treningssentre og risiko for konkurransevridning - Case: Drøbak Frogn Idrettsarena apporten Offentlig versjon.

Konkurranse mellom offentlige og private aktører innen kommersiell parkering virksomhet
Rapport utarbeidet for Virke.
Slik kan konkurransevilkår slå ut på ulike bransjer
-
Aktiv helse
-
Arbeid og inkludering
-
Barnehage
-
Callsenter
-
Dagligvare
-
Ideell og frivillighet
-
Kultur og opplevelser
-
Konsulent
-
Netthandel
-
Parkering
-
Servicehandel
Norgesmodellen
Vi jobber med å påvirke hvilke hensyn og prinsipper som bør ligge til grunn for en Norges-modell for offentlige anskaffelser, og særlig innenfor bygge- og anleggsarbeider og renholdstjenester.
Uten private virksomheter og bedrifter går ikke det offentlige Norge rundt, og det er viktig i dette arbeidet at regjeringen også tar hensyn til små og mellomstore virksomheter. I praksis betyr det både at regelverket ikke må endres slik at små og mellomstore virksomheter får dårligere muligheter til å delta i anbudskonkurranser, og at anbudskonkurranser må utformes på en måte som gir små og mellomstore virksomheter muligheter til å delta i konkurransen. Dette betyr både at innkjøpsregelverk og innkjøpere ikke bør stille strengere krav enn nødvendig, og at det må gjøres grundigere vurderinger av å dele opp kontrakter.
Våre innspill til Norgesmodellen
-
Krav til innkjøp og innkjøpere
I tillegg til å stille krav til leverandørene er det vel så viktig å stille krav til de som gjør innkjøpene, og vi mener det er positivt at regjeringen har antydet at dette vil komme.
-
Bygge- og anleggsarbeider
Størstedelen av byggevarehandelen er medlemmer i Virke. Den samlede omsetningen utgjør nesten 75 prosent av det norske markedet for byggevarer, og samtlige aktører omsetter varer til både proff- og privatkunder.
-
Renhold
11.10.2021 var det registrert 8326 virksomheter i renholdsregisteret. Av disse er kun 4437 offentlig godkjente virksomheter. Det var i midten av november registrert hele 5.794 enkeltpersonforetak. I tillegg er det stor turnover, og vi ser om lag 1000 nye virksomheter hvert år, samtidig som om lag samme antall faller fra. Med et så stort tilfang av tilbydere er det avgjørende at fokuset også rettes mot seriøsitet hos offentlig innkjøpere.
Webinarer
Ny veileder om prisdiskriminering
Webinaret vil bidra til å rettlede hvordan aktører kan bruke veilederen for når prisdiskriminering kan være i strid med konkurranseloven. Målgruppen er deg som er involvert i innkjøpsforhandlinger og prissetting av varer og tjenester, enten du er leder eller fagperson.
Formålet med veilederen er å gi eksterne parter kunnskap om de rettslige og økonomiske aspektene ved en vurdering av når prisdiskriminering kan være i strid med konkurranseloven.
Noe av bakgrunnen for at Konkurransetilsynet har valgt å utarbeide en utkast til veileder om prisdiskriminering er den debatten som har vært om temaet, særlig innenfor dagligvaresektoren. Stortinget har bedt regjeringen om å klargjøre overfor Konkurransetilsynet at veiledende virksomhet må styrkes i dagligvaresatsingen.
Hva må du vite om konkurranseloven?
Konkurransetilsynet håndhever konkurranseloven og sikrer et sunnere marked. I dette webinaret går de igjennom hva som er lov, og hva som ikke er lov å kommunisere med konkurrenter om. Hva er konkurransesensitiv informasjon? Hva gjør man om man har snakket med konkurransesensitiv informasjon med en konkurrent? Disse spørsmålene, med mer diskuteres i dette webinaret.
Kontakt
Vurderer du medlemskap i Virke?
Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.