Dagligvare

Virke er dagligvarebransjens talerør og den beste støtten din virksomhet kan ha for å påvirke rammebetingelsene for bransjen. Vi har nær 3500 medlemsbedrifter innen dagligvare og omfatter det meste av den private dagligvarehandelen med kjedenes hovedkontorer, lagre, kjedeeide butikker, franchisebutikker samt leverandører.

Dette gjør vi for bransjen

Virke arbeider for å sikre rammebetingelser som øker verdiskapingen i norsk dagligvarehandel og jobber med forbrukere og myndigheter for å innarbeide forståelse for handelens rolle, betydning og organisering i matverdikjeden.

Bli medlem i Virke

Alt om medlemskap. Allerede medlem? Logg inn

Siste nytt

 • : Matprisene fortsetter å falle frem mot jul

  Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer går ned hele 3,6 prosent i november, sammenlignet med samme måned i fjor. Avgiftsendringer har trukket ned årsveksten med 2,1 prosentpoeng.

  Dermed fortsetter prisfallet på mat og drikke, etter en nedgang på 4,0 prosent forrige måned. Tøff konkurranse i dagligvaremarkedet og reduserte avgifter på mineralvann har bidratt til prisfallet.  

  Forbrukerne fortsetter å nyte godt av sterk konkurranse i dagligvaremarkedet. Med fortsatt høye strømpriser og når jula rykker stadig nærmere, er dette viktig for husholdningene. Mat og drikke utgjør mer enn 4 av 10 kroner brukt på julehandel.

  Vil handle for nesten 28 milliarder kroner

  Virke anslår at det vil det bli handlet dagligvarer for litt over 27,6 milliarder kroner i dagligvarebutikker, kiosker, kjøtt- og fiskeforretninger, frukt- og grøntforretninger, godtebutikker, helsekostbutikker, vinmonopolutsalg (inkl. taxfreeutsalg) og på bensinstasjoner i desember. Dette er 7,0 prosent mindre enn i desember i fjor, men rundt 12 prosent mer enn i desember for to år siden.

  Dagligvarebransjen kan nå vente seg en sterk desemberhandel. Med nye smittevernrestriksjoner vil grensehandelen bli lavere enn det så ut til for noen uker siden, da den var på vei opp på nivået fra før pandemien.

  Denne type butikker tar hånd om 42,4 prosent av det vi legger igjen i detaljhandelen i desember i år. Per innbygger vil det bli handlet matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer for 5 120 kroner i desember. Beløpet husholdningene bruker i dagligvarebutikker, vinmonopolutsalg og andre spesialbutikker er 405 kroner lavere i desember i år enn i desember i fjor.

 • : Avgiftskutt på drikke holder prisene nede

  Tall fra SSB viser at prisene på mat og drikke økte med 2,2 prosent fra juni til juli. I samme periode økte prisene på varer og tjenester generelt med 0,9 prosent.

  Les mer her

 • : Overraskende prisnedgang på mat og alkoholfrie drikkevarer i juni

  Tall fra SSB viser at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer sank med 0,6 prosent i juni 2021. Prisene på mat og tjenester generelt steg med 0,3 prosent i samme periode.

  Les mer her

 • Les flere oppdateringer her

Franchisekonferansen 2022

Hvilke krav stiller ekstremsituasjoner til franchisekonseptet?

Hva slags lederskap må utøves for at franchisetakere og konsepteiere skal få mest mulig ut av endringsprosessen?

På Franchisekonferansen møter du blant annet ledere som deler av sine erfaringer.

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.