Ansettelse

Ansettelse av nye arbeidstakere kan være en av de viktigste beslutningene du tar som arbeidsgiver. Her får du tips og råd til hva du bør huske på når du ansetter.

Vanlige spørsmål om ansettelser

 • Må arbeidsavtalen være skriftlig?

  Det skal alltid inngås skiftelig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold. Arbeidsmiljøloven § 14 – 6 definerer minimumskravene til en arbeidsavtale.

  Frist er snarest og senest innen en måned etter ansettelse. Dersom arbeidsforholdet har kortere varighet enn en måned, skal skriftlig arbeidsavtale foreligge umiddelbart.

 • Hva er reglene for midlertidige ansettelser?

  Som en hovedregel skal jobben være fast. Er den midlertidig, er det viktig å forholde seg til arbeidsmiljøloven §14-9. Der er mulighetene for midlertidig ansettelse definert og klart avgrenset.

 • Hva har jeg lov til å spørre om i ansettelsesprosessen?

  Som arbeidsgiver kan du ikke spørre kandidaten om politisk syn, organisasjonstilknytning eller seksuell orientering ved ansettelse. Du kan verken spørre kandidaten direkte, eller gjøre noe for å innhente slike opplysninger på annen måte. Dette er beskrevet i arbeidsmiljøloven § 13-4.

  Ifølge arbeidsmiljøloven § 9-3 kan du heller ikke spørre om, eller hente inn, helseopplysninger utover de som er nødvendige for å utføre arbeidsoppgavene. 

  I tillegg beskriver likestillingsloven § 30 bestemmelser for hva man ikke har lov til å spørre om eller innhente opplysninger om i ansettelsesprosesser. 

Rådgivningstelefonen

Telefonen er bemannet hver arbeidsdag kl. 08.15-16.00. Husk å ha medlemsnummeret klart.

Ring oss på 22 54 17 00 

Er du medlem kan du også sende din forespørsel til arbeidsrett@virke.no eller forretningsjuridisk@virke.no

Bli medlem i Virke

Jeg vil bli medlem

Alt om medlemskap. Allerede medlem? Logg inn