Oppsigelse, nedbemanning og permittering

Det lønner seg å være medlem i Virke

Vi kjemper for at din virksomhet får gjennomslag for deres interesser når fremtidens arbeidsliv formes.

Et medlemskap i Virke gir deg som leder en rekke fordeler som gjør hverdagen enklere.

5 tips til en ryddig nedbemanningsprosess:

5 vanlige spørsmål om oppsigelse

  • Hvor finner jeg reglene for oppsigelse og avslutning av arbeidsforhold?

    Arbeidsmiljøloven kapittel 15 omhandler ikke bare regler for oppsigelse, men også regler for andre former for avslutning av arbeidsforhold – masseoppsigelser, suspensjon og avskjed og vern mot oppsigelse i konkrete situasjoner som for eksempel ved sykdom og svangerskap.

    Er virksomheten bundet av eller følger tariffavtale, kan det også tenkes at det finnes regler om oppsigelse i denne.

  • Hva er forskjellen på oppsigelse, avskjed og suspensjon?

    Å suspendere vil si at arbeidstaker fratrer arbeidsforholdet for et begrenset tidsrom, men opprettholder full lønn mens saken undersøkes.

    En avskjed innebærer øyeblikkelig fratreden, uten bruk av oppsigelsestid. Dette skjer som regel når arbeidstaker har misligholdt sine plikter grovt, eller på annen måte vesentlig har misligholdt arbeidsavtalen. 

  • Har ansatte rett til å få attest - også når de er sagt opp?

    Ja, ifølge arbeidsmiljøloven § 15-15 har arbeidstakere som fratrer etter lovlig oppsigelse krav på en skriftlig attest fra arbeidsgiver.

    Et unntak er dersom den ansatte unnlater å respektere oppsigelsesfristen. Da har vedkommende ikke krav på attest.

    Dersom den ansatte er sagt opp, kan du som arbeidsgiver ta med i attesten at arbeidstakeren er avskjediget uten å måtte begrunne det. 

  • Hva skal en attest inneholde?

    Etter loven skal attesten inneholde opplysninger om:

    • Arbeidstakers navn
    • Arbeidstakers fødselsdato
    • Hva arbeidet har bestått i - det vil si arbeidsoppgaver eller funksjoner arbeidstaker har innehatt.
    • Arbeidsforholdets varighet

    Dette er lovens minimumskrav. Noen har imidlertid faststlått i tariffavtalen - eller gjennom sedvane - at den ansatte skal få en mer utfyllende attest som for eksempel beskriver faglig dyktighet, samarbeidsevner og lignende. 

  • Kan du sende oppsigelsen digitalt?

    Uansett hvordan du overleverer oppsigelsen, stiller loven krav om en del opplysninger oppsigelsen skal inneholde.

    I Arbeidsgiverguiden finner du mal for oppsigelse som oppfyller disse kravene. Bruk den! Merk at det kan være ulike formuleringer/rettigheter for oppsigelser som gis på grunn av nedbemanning eller personlige forhold, og om den ansatte er i prøvetid, midlertidig ansatt osv.

    Snakk om hvordan en eventuell oppsigelse vil bli overlevert når dere avholder drøftelsesmøte etter arbeidsmiljøloven § 15-1.

    Ring den ansatte for en samtale før du sender oppsigelsen digitalt, slik at det er mulighet for å forklare litt mer om avgjørelsen.

    Sørg for å dokumentere at oppsigelsen blir mottatt, for eksempel ved å bruke digitale løsninger som digipost eller ved at den ansatte bekrefter at oppsigelsen er mottatt med egen e-post. En slik bekreftelse på at oppsigelsen er mottatt er ikke det samme som å akseptere oppsigelsen.

    Spørsmål om oppsigelsen kan overleveres digitalt må vurderes helt konkret. Foreløpig har ikke domstolene fastslått at digital overlevering av oppsigelse alltid vil være lovlig, men advokatene i Virke har fått medhold i konkrete saker. Retten legger blant annet vekt på arbeidsgivers begrunnelse for å sende oppsigelsen på e-post og hvordan arbeidsgiver hadde gått frem før e-posten ble sendt.

Podcast:

Hva skal til for at man kan si opp noen på grunn av forhold som knytter seg til den ansatte?

Trenger man å ha gitt minst én advarsel før det gis oppsigelse? Hvilke andre virkemidler har vi som ledere i verktøykassa vår? Dette – og mye mer – får du svar på i denne episoden.

Hør episoden på Spotify eller Apple Podcast

Podkast for ledere eller deg som har arbeidsgiveransvar. Hør flere episoder med annen relevant tematikk for arbeidsgiveriet.

Relaterte kurs

Se alle arrangementer
  1. Arbeidsrett fra A-Å

    Er du arbeidsgiver er det nødvendig å ha full oversikt over de viktigste spørsmålene innen arbeidsrett, fra ansettelse til arbeidstid, sykefravær, oppfølging og eventuell oppsigelse eller avskjed.

Vil du prøve Arbeidsgiverguiden?

Med Arbeidsgiverguiden kan du effektivt navigere i komplekse arbeidsrettsspørsmål uten å være avhengig av juridiske eksperter eller konsulenter.

Du får umiddelbar tilgang etter registrering.

Registrer deg

Du har nå gratis tilgang i 14 dager!

Du får innloggingsinformasjon i en e-post. Det kan ta noen minutter før den dukker opp.

Medlemskap i Virke

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

  • Få hjelp med HR og arbeidsrett

    Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

    Hjelp for arbeidsgivere

  • Forretningsjuridisk bistand

    Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

    Forretningsjuridisk bistand

  • Gunstige fordelsavtaler

    Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

    Se alle fordelsavtalene