Frivillighet og frivillige organisasjoner
Mer enn 500 frivillige organisasjoner er medlemmer i Virke. Norge er verdensmestre i frivillighet. Over halve befolkningen var frivillig i løpet av fjoråret. Skal frivilligheten fortsette sin avgjørende rolle må vi ha en politikk som treffer frivilligheten.
Vi ønsker mer samarbeid mellom næringslivet og frivillig sektor. Frivilligheten har mye å lære av næringslivet og næringslivet har mye å lære av frivilligheten. Virke vil som hovedorganisasjon være en pådriver for mer samarbeid på tvers av sektorene.
Slik treffer statsbudsjettet bransjen
-
Helse- og omsorgstjenester
Det er positive nyheter i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025:
- Vi er positive til at sykehusene får styrket økonomi men er skeptisk til at regjeringen reduserer incentivene til effektivitet i en tid hvor mange pasienter står i kø for behandling.
- Vi mener kapasiteten i ideelle sykehus må utnyttes bedre til å prioritere arbeidet med å redusere ventetidene. Å få folk tilbake i jobb – det må være prioritet nummer en.
- Vi merker oss at demografisk vekst og finansiering er bredt omtalt i statsbudsjettet og forventer at RHFene følger opp dette i sine avtaler med de private ideelle sykehus.
- Vi støtter fjerningen av egenandelene for pasienter under 25 år i rus og psykisk helse, det gir økt rom for ideelle aktører kan nå ut med tjenester til en sårbar gruppe pasienter.
- Vi er positive til at regjeringen har lyttet til organisasjonene når de nå styrker paraplyorganisasjonen innen psykisk helse, rus og voldsfeltet med 7 mill kr og oppretter en egen tilskuddsordning.
- Vi er glad for gjennomslag som åpner opp for at bruker og pårørendearbeid i psykisk helse, rus og voldsfeltet for tilskuddsordninger som åpner for inntil 3 -årige tilskudd.
- På barnevernområdet er vi glad for at budsjettet styrkes med 114 millioner, til styrking av fosterhjemmene.
-
Full momskompensasjon for frivillig sektor
Vi mener det er bra med full momskompensasjon for frivillig sektor med 210 millioner. Virke arbeider i Stortinget for å få gjennomslag for at momskompensasjon skal være en regelstyrt ordning.
-
Utdanning – skole og barnehager
Vi mener regjeringen har lagt til grunn gode og riktige prioriteringer i grunnopplæringen for å sikre trygghet, kvalitet og inkludering av barn og unge. Virke støtter satsningen på en styrking av skolemiljø, og en mer praktisk skole.
- Det er bra at regjeringen med budsjettforslaget vil øke bemanningen i barnehager i levekårsutsatte områder.
- Regjeringen har i stort lagt fram et budsjett som trygger ideelle privatskoler.
- Virke er glade for at regjeringen vil etablere et nasjonalt senter for yrkesfag i Molde.
- Virke savner videreføring av rekrutteringsprosjektet "Smak deg frem" og bransjeprogram for kompetanseutvikling innen reiseliv.
- Virke mener de er bra at regjeringen foreslår 1000 nye fagskoleplasser og at fagskolestudentene får rammer til å etablere et nasjonalt studentombud. Og det er positivt at regjeringen styrker ordningen Fagbrev på jobb.
- Virke mener regjeringen har foreslått et godt budsjett for folkehøgskolesektoren.
- Det er positivt at regjeringen viderefører tilskudd til Fleksibel utdanning Norge for å sikre fleksibel utdanning for voksne.
-
Dette er saker Virke ikke er fornøyd med, og som følges opp i Stortinget:
- Det er fortsatt ingen oppfølging fra regjeringen om en ordning for historiske pensjonskostnader for ideelle organisasjoner som har ytt tjenester for kommuner og fylker. Vi arbeider videre i Stortinget for å få til en ordning i kommunesektoren, slik vi har fått til i staten.
- Helseteam barnevern går for sakte – fortsatt på planleggingsstadiet hos de offentlige sykehusene.
- Vi mener en deflator på 4.1 % kan føre til underfinansiering av sektoren, i en tid hvor virksomhetene opplever betydelig høyere prisvekst på innenlandsvarer og et etterslep på valutakostnader for kjøp av utstyr fra utlandet.
Virke mener
Virke mener at det må bli lettere å drive frivillige organisasjoner. Vi trenger enklere regler, mindre byråkrati og bedre tilrettelegging for frivilligheten. På den måten kan vi sikre et mangfold av organisasjoner som utvikler samfunnet og gir mennesker gode meningsfulle liv og fritidsaktiviteter.
Virkes fokusområder
-
Arbeidsliv
Som Hovedorganisasjon har Virke en sentral plass i trepartssamarbeidet, og deltar i fora der rammene for arbeidslivet utformes. Norge er i toppen av mange internasjonale rangeringer og har blant verdens beste arbeidsliv. Det kan ikke tas for gitt: Arbeidslivet må videreutvikles og skapes hver dag ute i virksomhetene.
-
Grønn omstilling
Virke er pådriver og rådgiver for en mer bærekraftig handels- og tjenestenæring. Vi jobber politisk for at det skal lønne seg å være bærekraftig, og tilbyr verktøy og kurs som hjelper våre medlemmer å omstille seg til en mer sirkulær økonomi.
-
Kompetanse og utdanning
Det må knyttes tettere bånd mellom skole og arbeidsliv, slik at utdanningsinstitusjonene i større grad tar hensyn til arbeidslivet og arbeidsmarkedets behov.
-
Like konkurransevilkår
Like konkurransevilkår er en samlebetegnelse på vårt arbeid med å øke privates tilgang til de offentlige markedene, bedre rammevilkår når disse konkurrerer mot det offentlige– eller selger varer/tjenester til det offentlige, og arbeid med tilknyttet regelverk. Det er også konkurransespørsmål i de private markedene. Det omfatter konkurransevilkår mellom det offentlige og private virksomheter, samt konkurransevilkår mellom bransjer og salgskanaler.
-
Skatt og avgift
Vi jobber for et skatte- og avgiftssystem som fremmer aktivitet og sysselsetting, samtidig som det må lønne seg å velge bærekraftige løsninger.
-
Teknologi, innovasjon og digitalisering
Ny teknologi og digitalisering er vesentlig for å fremme innovasjon i alle deler av nærings- og arbeidslivet, og det må tilrettelegges for det.
Interesseorganisasjoner og politiske partier
Ulike interesseorganisasjoner har funnet sitt hjem i Virke, de arbeider på ulike måter for mangfold, likestilling og like muligheter. En rekke organisasjoner innen klima- og miljø, samt internasjonalt bistandsarbeid er også representert. Flere politiske partier er også organisert i Virke, sammen styrker vi demokratiet. Virke tilbyr tjenester som sikrer at interesseorganisasjoner og politiske partier ikke opplever å stå alene i arbeidsgiverrollen.
Du står aldri alene
Virke tilbyr det største og sterkeste fagmiljøet til ideelle og frivillige aktører (tredje sektor).
Vi styrker ditt samfunnsbidrag og din rolle som arbeidsgiver, og reduserer uforutsigbarhet. Vi utvikler ditt nettverk, din kompetanse og dine rammebetingelser.
Vi sørger for politiske gjennomslag for din sektor.
Nettverk for ledere i ideelle organisasjoner
I Norge er verdensmestre i frivillighet! Og som en av de største sektorene i Virke, tilbyr vi en rekke nettverk for personlig og faglig utvikling. Nettverkene tar opp aktuelle tema rettet mot diverse roller i bransjen. Ta kontakt så finner vi et som passer for deg!
Statsbudsjettet 2024: Slik treffer det bransjen
Vi er opptatt av at organisasjoner skal ha stabile og forutsigbare rammebetingelser, blant annet for at de skal kunne være trygge og gode arbeidsgivere, og for at de skal kunne levere planlagte og gode aktiviteter. Tilskudd og bevilgninger over statsbudsjettet er en av flere finansieringskilder for sektoren.
-
Arbeid og inkludering
Det er gledelig at regjeringen styrker Fontenehus, det er god offentlig pengebruk. Tilbudet reduserer behov for behandling og innleggelser i tillegg til å støtte mennesker ut i arbeid og studier. Vi savner bevilgninger til realisering av regjeringens “Veikart for universelt utformet nærskole”, manglende formell opplæring og utdanning er et viktig hinder for arbeidsdeltakelse for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det er bra at bevilgningen til funksjonsassistanse er økt i takt med behovet. Vi savner konkrete tiltak som styrker arbeidsgivers rolle i arbeidsinkluderingen.
-
Hovedtiltak for barnehager: Redusert foreldrebetaling
I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen å redusere maksimalprisen for foreldrebetaling fra 3.000 kroner til 2.000 kroner fra 1. august 2024.
-
Andre budsjett tiltak barnehage
Fortsatt nedtrapping av pensjonstilskuddet, mer til kompetanseheving og øremerket tilskudd til økt pedagogtetthet i levekårsutsatte områder, og midler til svømmeopplæring.
-
Barnevern: Etableringsstøtte til ideelle aktører
Det er bra at regjeringen har funnet plass til etableringsstøtte til ideelle aktører! Dette har vært en viktig sak for våre medlemmer å få på plass.
-
Frivillig sektor: Momskompensasjon for frivillige organisasjoner - fortsatt ikke regelstyrt
Vi synes det er positivt at regjeringen sier at frivillige organisasjoner skal få full momskompensasjon, og at de øker bevilgingen betydelig. Men vi skuffet over at regjeringen ikke gjør ordningen regelstyrt.
-
Frivillig sektor: Manglende varsling om endringer i forkant
Mange organisasjoner som får tilskudd over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett opplevde store omlegginger ved forårets statsbudsjett. Kuttene i de samlede tilskudd til frivillige organisasjoner ble også sterkt kuttet.
-
Frivillig sektor: Mot mer likhet i tilskuddsforvaltningen mellom departementer og direktorater?
Organisasjonene opplever store variasjoner mellom departement og direktorat når det gjelder hvordan tilskuddsforvaltningen praktiseres. Dette gjør det svært arbeids- og ressurskrevende for organisasjonene å søke og rapportere på tilskudd.
-
Omsorg
Det er avsatt flere midler til styrking av helse- og omsorgstjenester i kommunene. For Virke er det avgjørende at Stortinget ser og anerkjenner at også ideelle aktører er viktige bidragsytere i disse tjenestene.
-
Helhetlig omsorg: Sammensatte lidelser krever helhetlig finansiering
Vi har etterlyst konkrete signaler fra regjeringen om forsøk med å finansiere helintegrerte tjenester. Stadig flere pasienter er i behov av integrerte tjenester fra både kommune, sykehus og ideelle aktører og frivillige organisasjoner. Regjeringen viser til at dette skal behandles i ny Nasjonal helse- og samhandlingsplan som er varslet å komme i desember 2023. Vi vil følge dette opp.
-
Ideelle virksomheter: Avkommersialiseringsutvalget
Vi merker oss at regjeringen fastholder fristen 1. juni 2024 på utvalgets arbeid. Vi merker at regjeringen på denne måten viser en tydelig prioritering av dette arbeidet og ser fram til å få forslaget om en juridisk definisjon av ideelle virksomheter med et tilhørende register. Vi følger arbeidet.
-
Skole og utdanning: Friskolene tappes for 515 mill. de nærmeste fem årene
I en urolig tid, med voksende ungt utenforskap, er det feil å tappe friskolene for 515 mill. de nærmeste fem årene. Friskoleorganisasjonene og vi mener regjeringen har lagt til grunn et tallgrunnlag som understøtter et politisk ønske om å tappe friskolene ytterligere. Avskrivninger og utgifter til bygg og anlegg holdes fortsatt utenfor tilskuddsberegningen. Likebehandlingen er ikke reell.
-
Skole og utdanning: Folkehøgskolene kompenseres
I forslaget til statsbudsjett for 2024, kompenseres folkehøgskolene for prisveksten i tråd med hva Stortinget har lovfestet.
-
Skole og utdanning: Regjeringen følger ikke opp sine egne løfter for fagskolene
I år er det satt av midler til 500 nye fagskoleplasser. Vi mener det er en mangelfull satsing på et tilbud som leverer opplæring tett på arbeidslivets behov.
-
Skole og utdanning: En mørk dag for kompetanseutvikling innen kreative næringer
Vi reagerer kraftig på det vi oppfatter som en betydelig nedprioritering av kompetansebygging innen kreative næringer og en viktig eksportnæring for Norge. I statsbudsjettet er kunst- og mediefag flyttet fra den høyeste kategorien i tidligere kategorisering av studier til kategori 2 i ny sats for studiepoengindikatoren. Det innebærer en betydelig reduksjon av tilskudd til studieplasser innen kunst- og mediefag.
-
Skole og utdanning: Fleksibel utdanning er viktig for arbeidslivet
Vi er opptatt av at det må utvikles mer fleksibel utdanning, som er tilpasset voksne i jobb.
-
Skole og utdanning: Studenthelse
SHoT undersøkelsen viser at psykiske helseutfordringer er utbredt blant studenter. Andre undersøkelser viser at fagskolestudentene har alarmerende tall når det gjelder psykisk uhelse og selvmordsforsøk. Det er derfor skuffende at regjeringen ikke bevilger midler til et ombud for fagskolestudenter.
-
Spesialisthelsetjenesten: Økt aktivitetsvekst må brukes til flere pasientbehandlinger
Vi merker oss at regjeringen legger opp til økt aktivitetsvekst og reduserte ventetider i sykehusene. Av bevilgningen på 2,2 mrd er lagt til rette for en økning på 110 mill til døgnbehandling i psykisk helsevern.
-
Spesialisthelsetjenesten: Pensjonskostnader
Vi forventer at regjeringen finner varige løsninger som kompenserer økte pensjonskostnader og sikrer sykehusene tilgang på likviditet for å håndtere svingninger i premieutbetalinger sett i forhold til pensjonskostnader.
-
Spesialisthelsetjenesten: Deflatoren
Deflatoren for virksomheter i spesialisthelsetjenesten sette til 4,3% for 2024.
-
Spesialisthelsetjenesten: Rehabilitering
Regjeringen varsler at rehabilitering vil blir ett av temaene i Nasjonal helse- og samhandlingsplanen som legges fram før jul. Samhandling, både mellom kommuner og sykehus og innad i tjenestenivåene, blir et hovedtema i meldingen.
Kontakt
Slik bruker du medlemskapet
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.