Reiseliv
Bransjefelleskapet for reiseliv i Virke arbeider for gode rammebetingelser i markedet, yter individuell bistand til våre medlemmer i bransjespesifikke saker, også av juridisk karakter. Samtidig fungerer vi som et talerør for bransjen i dialog med både myndigheter og media.
Innhold på siden
Slik treffer statsbudsjettet bransjen
-
Ny reisegarantiordning fortsatt i det blå
I dag er det 1063 dager siden et statlig oppnevnt utvalg la frem sitt forslag til en ny reisegarantiordning med en modell som ville bety lavere individuell garanti for den enkelte reisearrangør og opprettelse av et nytt kollektivt fond.
Vi er skuffet over at Barne- og familiedepartementet fortsatt ikke har kommet videre med dette arbeidet, til tross for at forslaget til EUs nye pakkereisedirektiv ikke legger hindringer i veien for en ny innretning.
-
Økt satsing på internasjonal profilering, men kostnadsøkning spiser opp økt bevilgning
Innovasjon Norge får ti mill. kroner ekstra til reiselivsoppdrag slik at den foreslåtte bevilgningen for 2025 er på 205 mill. kroner.
Vi er positive til at regjeringen øker rammen som er øremerket til Innovasjon Norges reiselivsoppdrag, men vil samtidig være tydelig at kostnadsøkningen for selskapet har vært betydelig da mange av tjenestene kjøpes internasjonalt slik dette ikke er en reell økning.
Virke venter fortsatt på oppfølgingen av eksportstrategien for reiseliv fra Nasjonalt eksportråd som ble overlevert 29. april 2024. I forslaget ligger "gryteklare" tiltak som treårige markedssatsinger, risikoavlastning for internasjonale kongresser og arrangementer, Norgesspesialistprogram og et kompetanseprogram.
-
Reiseliv 2030
Forsknings- og innovasjonsstrategien "Reiseliv 2030" ble overlevert Nærings- og fiskeridepartementet i juni 2024 med tydelige anbefalinger på hvilke forsknings- og innovasjonsbehov som oppstår når den forventede veksten skal skje innenfor den nasjonale reiselivsstrategiens målsettinger for et mer bærekraftig reiseliv.
Vi er positive til at regjeringen vil følge opp arbeidet, men er utålmodige da vi finner lite spor av FoU-strategien i forslaget til statsbudsjett for 2025.
-
Ingen videreføring av rekrutteringsprosjektet "Smak deg frem" eller Bransjeprogrammet for reiseliv
Arbeidsgiver- og takerorganisasjonene har siden 2021 samarbeidet om det nasjonale rekrutteringsprosjektet "Smak deg frem" hvor målet er å vise fram alle mulighetene som ligger i utdanningsprogrammet Restaurant- og matfag.
Det er gjennomført profileringskampanje som viser bredden av karrieremulighetene i mat- og måltidsbransjen, samt en verktøykasse med profileringsmateriell og undervisningsopplegg til fri bruk for bedrifter, skoler og opplæringskontorer.
Prosjektet har vært støttet av Landbruks- og matdepartementet, men ligger ikke inn i forslaget til statsbudsjettet for 2025.
Bransjeprogrammet for reiseliv videreføres heller ikke i 2025.
-
Nasjonal guidegodkjenning kommer
Regjeringen vil etablere en nasjonal godkjenningsordning for guider og Standard Norge skal utvikle ordningen. Innovasjon Norge skal bidra i arbeidet.
Vi er positive til at en norsk standard blir etablert da det vil bidra til økt profesjonalitet, kvalitet og sikkerhet knyttet til guidede tjenester.
-
På stedet hvil for nasjonale turistveger?
Samferdselsdepartementet er tydelige i sitt budsjettforslag at Nasjonale turistveger skal videreføres i 2025, men det er heller ikke i år angitt noe beløp til satsingen.
Vi forventer at Nasjonale turistveger får økte budsjetter på lik linje med det som er foreslått for Statens Vegvesen. Satsingen må ikke ende på stedet hvil da behovet for besøksforvaltning og sesongutvidelse er stort.
-
Økt skattefritak for kortidsutleie, men fortsatt ikke registreringsplikt
Den skattefrie grensen for utleie av bolig/fritidsbolig under 30 dager økes fra 10 000 til 15 000. Det betyr at det blir enklere å leie ut på delingsplattformer som for eksempel Airbnb.
Vi er tydelige på at det haster å få på plass en registreringsplikt slik at vi får en oversikt over omfanget og kan ha en fremtidsrettet reiselivspolitikk basert på fakta og kunnskap.
-
Ingen satsing på filminsentiver
Dessverre prioriterer ikke regjeringen endringer av filminsentivordningen. Ordningen vi har i dag er en refusjonsbasert ordning der film- og serieproduksjoner kan søke om å få tilbakebetalt inntil 25 prosent av dokumentert forbruk i Norge.
I budsjettforslaget fremgår det at rammen for 2025 er på 130 mill. kroner, inkludert nye og tidligere tilsagn. Det betyr i praksis at ordningen er nær halvert i løpet av regjeringsperioden. Foreløpig tilgjengelige friske midler for 2025 vil være om lag 60 mill. kroner.
Virke har jobbet lenge for en konkurransedyktig og regelstyrt ordning, i tråd med anbefalingene regjeringen har fått i Olsberg-rapporten. Denne regjeringsbestilte rapporten, i likhet med all dokumentasjon bransjen selv har lagt fram, viser at innspillinger gjort over denne ordningen allerede lagt igjen en verdiskaping i Norge på 4,7 ganger før refusjonen kommer til utbetaling.
Økt film- og serieproduksjon til Norge betyr også økte inntekter for norsk reiseliv i tillegg til markedsføringseffekten.
Virke mener at det er svært uheldig at regjeringen ikke prioriterer å ha en konkurransedyktig filminsentivordning.
-
NFD-prioritering 2025
Regjeringen vil legge fram et veikart for kreativ næring, med mål om å bidra til økt verdiskaping og eksport i næringen.
Dette skjer
Se alle arrangementerDitt medlemskap fra A til Å
Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.
Ditt medlemskap fra A til Å
Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.
Ditt medlemskap fra A til Å
Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.
Reisepuls sommer 2024
Reisepuls fra Virke er en kartlegging av ulike forhold knyttet til ferier: Hva slags type ferie, hvor vi planlegger å tilbringe ferien, planlagt feriebudsjett og annet relatert til ferie og fritid.
Rapporten er gratis for medlemmer i Virke, og er tilgjengelig både som PDF og Power BI-rapport. I Power BI-rapporten har du også muligheten til å velge hvike data du ønsker å se nærmere på.
Spørsmål om medlemskap?
Vi er der for deg! Ta kontakt med oss for en hyggelig prat!
Trond svarer på alle spørsmål du måtte ha om medlemskap i Virke.
Mer effektiv merverdiavgift i kultur- og besøksnæringene
Vi jobber for at det skal vedtas en utredning av felles lav merverdiavgift på alle kulturnæringer, samt en opprydning i- og forenkling av merverdiavgiftssystemet for kulturfeltet.
Merverdiavgiftssystemet fremstår som komplisert og rotete for mange kulturnæringsaktører. Størst utfordring opplever de som befinner seg delvis innenfor og utenfor dagens merverdiavgiftssystem. Det er krevende å vite hvilke deler av virksomheten som er omfattet av momsplikt, hvilke som er utenfor samt hvordan man i de enkelte tilfeller finner riktig avgrensning. Dette gir betydelige praktiske problemer, ved siden av negative konkurransemessige og økonomiske effekter som følge av merverdiavgift som låses inne.
Vi har bedt Samfunnsøkonomisk analyse AS å drøfte de økonomiske og administrative kostnadene for reiselivs- og kulturvirksomheter som følge av å måtte operere med flere mer-verdiavgiftssatser, samt skillet mellom tjenester som er innenfor og utenfor merverdiavgiftssystemet. Som del av drøftelsen inkluderes kostnadsberegninger for bransje og typiske eksempelvirksomheter i reiselivs- og kulturnæringene. Se rapporten
Gjennomslag
-
Norsk reiseliv blir nasjonal eksportsatsning
Næringsministeren annonserte i september at reiseliv blir del av den nasjonale eksportsatsingen, etter påtrykk fra Virke og andre organisasjoner i reiselivet.
Siste nytt
-
: Besøksbidrag?
I møte med økende turisme vil regjeringen gi kommunene mulighet til å innføre besøksbidrag. Besøksbidraget skal bidra til å finansiere fellesgoder i kommuner med mange turister, som kommer både turister og befolkningen til gode. Nå sendes et lovforslag på høring.
Vi er på generelt grunnlag positive til at det innføres besøksbidrag i Norge, men er tydelig på at den foreslåtte innretningen er feil da den kun omhandler kommersiell overnatting og privat overnatting via AirBnB og andre plattformselskaper.
Se bransjeorganisasjonenes reaksjoner
Virke jobber nå med et høringssvar som skal være sendt innen 3. januar 2025.
-
ECTAA motsetter seg urealistiske refusjonsregler i det foreslåtte mobilitetspakken for passasjerer
Den europeiske sammenslutningen for reisebyråer og turoperatører (ECTAA) møttes i Sofia 24.-25. oktober til sitt halvårlige møte, hvor medlemmene diskuterte kritiske spørsmål knyttet til den foreslåtte håndhevelsen av unimodale og nye multimodale passasjerrettigheter. Mobilitetspakken for passasjerer, introdusert av EU-kommisjonen i november 2023, er under aktiv diskusjon i Ministerrådet og vil snart debatteres i Europaparlamentet.
Blant forslagene er nye refusjonsregler når en mellommann er involvert, som utgjør store utfordringer. Disse reglene ignorerer eksisterende prosesser og skaper upraktiske forventninger som kan pålegge reiseformidlere urettferdige forpliktelser. I henhold til det nåværende forslaget, vil formidlere være pålagt å refundere gebyrer de tar for å legge til rette for billettkjøp, uavhengig av tjenestens art. For ECTAA er dette en kostbar og urealistisk forventning, spesielt ettersom transportører sjelden kompenserer formidlere for deres tjenester i billettforhandling.
ECTAA er også bekymret for håndteringen av kundedata og krever strenge tiltak for å forhindre at transportører misbruker sensitiv kundeinformasjon delt av formidlere til kommersielle formål.
Mens ECTAA støtter prinsippet om multimodale passasjerrettigheter, understreker de at slike rettigheter må være rettferdige og balanserte. "Formidlere skaper gjennomsiktighet og tilbyr valg ved å presentere ulike alternativer på tvers av mange transportører, en tjeneste som ikke typisk tilbys av transportørene selv," bemerket Frank Oostdam, president for ECTAA. "Det er viktig at formidlere ikke holdes ansvarlige for utførelsen av transporttjenester de verken driver eller kontrollerer."
Frank Oostdam konkluderte, "ECTAA har alltid støttet rettferdig og effektiv passasjerrettslovgivning. Imidlertid er forskrifter som er praktisk umulig å implementere kontraproduktive. Lovgivningen bør ikke ulempe indirekte distribusjonskanaler til fordel for transportørens direkte kanaler, da dette til syvende og sist vil skade forbrukernes valgmuligheter."
ECTAA vil fortsette å kjempe for praktiske og forbrukervennlige løsninger i de pågående lovgivningsdiskusjonene.
-
: Obligatorisk innreiseforsikring for Zanzibar
Myndighetene på Zanzibar har opplyst om at de innført obligatorisk innreiseforsikring.
Forsikringen koster $44 og kjøpes via www.visitzanzibar.go.tz
-
: UD skjerper reiserådene for Israel og Palestina og Venezuela
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Israel og Palestina. Mer informasjon om dette finner du her.
Utenriksdepartementet fraråder også alle reiser til Venezuela som ikke er strengt nødvendige. Du kan lese mer om dette her.
-
: Nasjonalt eksportråd: Forslag til eksportsatsing reiseliv
Den 29. april overleverte Nasjonalt eksportråd satsingsforslaget på reiseliv til næringsminister Cecilie Myrseth.
Reiseliv er Norges femte største eksportnæring, med et samlet turistforbruk på 194,3 milliarder kroner i 2019 og Menon Economics sine prognoser en videre vekst på 3-4% per år frem mot 2030, med en total eksportverdi på om lag 90 milliarder kroner. Satsingen fokuserer på å tiltrekke seg betalingsvillige og klimabevisste turister som reiser utenfor høysesongen og har flere konkrete forslag:
- Risikoavlastning for internasjonale kongresser og arrangementer
- Kompetanseprogram for flere eksportmodne reiselivsbedrifter
- Norgesspesialistprogram
- Markedsaktiviteter i utvalgte segmenter
Satsingsforslaget følger opp målbildet i den nasjonale reiselivsstrategien «Sterke inntrykk med små avtrykk» og understreker behovet for utvidelse av sesongene, flere gjester med høy betalingsevne og lengre opphold pr besøk, samt en mer bærekraftig utvikling. Forslaget har en bred forankring i reiselivsnæringen med en bredt sammensatt styringsgruppe og referansegruppe.
Bransjeorganisasjonene har sammen med sekretariatet i Nasjonalt eksportråd utgjort skrivegruppen som har ført forslaget i pennen.
-
: Visas regler begrenser konkurranse mellom betalingstjenester
Sammen med vår søsterorganisasjon i Danmark, Dansk Erhverv, mener vi at Visa har laget regler som begrenser konkurransen mellom betalingstjenester.
De forhindrer eller gjør det vanskeligere for kunder å bruke Bank Axept og Dankort ved betaling med Apple Pay. Derfor har vi bedt tilsynsmyndighetene i Norge og Danmark gripe inn mot Visas regler før disse trer i kraft 13. april i år.
De fleste norske og danske bankkort er kombikort. Det vil si at både Visa og BankAxept ligger inne som betalingstjeneste i samme kort. Skulle Visa klare å forhindre bruk av BankAxept, vil det få store økonomiske konsekvenser for butikker, restauranter også videre.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Danmark gjør det klart at Visa ikke kan forhindre bruk av såkalte kombikort når kunder betaler med Apple Pay. Vi forventer at Finanstilsynet i Norge vil komme til samme konklusjon.
Driver du reiselivsbedrift?
Lurer du på hvorfor du skal være medlem i Virke? Hør hva et av våre medlemmer, UP Norway, sier om saken!
Eller ta kontakt med oss og få et godt tilbud. Vi gir deg nå gratis medlemskap ut året!
Nettverk for ledere
Trenger du en sparringspartner - eller flere? I våre nettverk møtes 10-20 personer fra ulike virksomheter som har tilsvarende stillinger. Vi møtes for å diskutere konkrete temaer og problemstillinger fra hverdagen.
Hvert møte vil være todelt; det vil være et konkret fagtema på hver samling og erfaringsutveksling/sparring med dine felles nettverksdeltakere.
Styre
-
Styret for reiseliv
-
Styret for reise utland
Kontaktpersoner
Medlemskap i Virke
Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.