Retail

Som medlem av Virke står du aldri alene. Virke retail organiserer 17 000 medlemmer innen handel. Alt fra apotek til gullsmeder og møbel og interiør. Vi jobber med å forbedre vilkår og regler, slik at det blir lønnsomt å skape nye arbeidsplasser både i dagens og fremtidens handel.

Snarveier

Bli med Virke til den verdensledende retailkonferansen i New York «Retail’s Big Show»

13  - 17 januar 2023

Virke inviterer til studietur der vårt mål er å gi deg løsningene for hvordan du skal drive forretningsutvikling. Vi har laget et komplett konferansekonsept hvor vi i faglige og sosiale omgivelser vil oppleve det New York har å by på innen retail, i kombinasjon med NRF 2023.

Handelsrapporten 2022-2023

Handelsrapporten gir den mest komplette analysen av norsk handel. Med ferske tall fra Virkes retaildatabase og aktuell statistikk, gir rapporten dybdekunnskap om hvordan norsk varehandel og markedene utvikler seg.

Hold deg oppdatert. Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Er din virksomhet medlem i Virke?

Er du medlem av Virke kan du melde deg på vårt skreddersydde nyhetsbrev. Vi holder deg oppdatert om relevante gjennomslag, saker, prognoser og analyser for din bransje.

Ønsker du å bli bedre kjent med Virke?
Medlemmer av Virke får skreddersydde nyhetsbrev for sine bransjer.
Dersom du ikke er medlem av Virke kan du holde deg oppdatert på arbeidsgiverspørsmål og ledelse gjennom vårt generelle nyhetsbrev.

Dette skjer

Se alle arrangementer
 1. Ditt medlemskap fra A til Å

  Hva kan Virke gjøre for deg?

 2. Ditt medlemskap fra A til Å

  Hva kan Virke gjøre for deg?

Siste nytt

 • 12. mai 2022: Deklarasjonsunntaket ved netthandel fjernes

  Regjeringen fjerner deklarasjonsunntaket for utenlandske nettbutikker. Det syns Virke er veldig gledelig. Det betyr at de ikke lenger kan unndra merverdiavgift fra norske kunder og bidrar til at det blir like vilkår mellom norsk handel og utenlandske nettbutikker. I tillegg får staten inn mer inntekter.

  Mva-ordningen ved handel i utenlandske nettbutikker (VOEC) ble etablert 1. april 2020. Mange utenlandske nettaktører som selger til norske kunder har siden registrert seg i VOEC. Det er bra. Problemet er at den forrige regjeringen innførte et midlertidig deklarasjonsfritak for varer kjøpt i utenlandske nettbutikker med verdi under 350 kroner.

  Finansminister Tygve Slagsvold Vedum sier at deklarasjonsunntaket skal fjernes så snart som mulig, og senest i løpet av 2023. Virke ber Vedum ordne dette innen 1.1.2023. 

  Virke ber også regjeringen om å fjerne utenlandske nettbutikkers tollfritak for tekstilvarer med verdi under 3000 kroner. Så lenge norske bedrifter må betale opptil 10,7 prosent toll på tekstilvarene, er dette tollfritaket en konkurransevridning.

  Se pressemelding fra Finansdepartementet idag: VOEC-ordningen: Avvikling av det midlertidige deklareringsunntaket - regjeringen.no

   

 • : Sterk avslutning på året for handelen

  Nye tall fra SSB viser at pandemien bidro til et godt 2021 for detaljhandelen, og desember ble betydelig bedre enn ventet.

  SSBs varehandelsindeks for desember viser en vekst på 2,5 prosent for detaljhandelen, sammenlignet med desember 2020. Den sterke avslutningen på året henger sammen med at det på nytt ble innført smitteverntiltak i desember som gjorde at folk reiste og grensehandlet mindre og handlet flere varer enn tjenester.

  Les pressemeldingen her

 • : Julehandelen startet med oppgang for klær og sko, nedgang for dagligvare

  Foreløpige resultater fra julehandelen viser at situasjonen er snudd på hodet fra koronaåret 2020. Oppsvinget fortsetter for klær og sko, mens økt grensehandel gir nedgang for mat og drikke. Den samlede butikkomsetningen i kjøpesentrene i uke 46 i år gikk ned 2,9 prosent sammenlignet med omsetningen i uke 47 i fjor (uken før Black Week begge år). Kles-, sko- og veskebutikkene økte omsetningen med 27,7 prosent fra i fjor, mens den gikk ned med 12,7 prosent i butikkene innen mat og drikke.

  Sammenlignet med normalåret 2019 var omsetningen imidlertid 15 prosent høyere i år. Det er særlig hus og hjem som gjør det bra sammenlignet med 2019, med en omsetningsøkning på hele 30 prosent.

  Her kan du lese mer

 • : Vil handle for 3,3 milliarder på Black Friday

  Virkes prognoser anslår at nordmenn vil bruke 3,3 milliarder kroner i norske fysiske butikker og nettbutikker på årets Black Friday, og 16,5 milliarder kroner i løpet av Black Week. Det er en økning på 25 prosent fra i fjor for Black Friday (26. november), men en nedgang på 8 prosent for Black Week (uke 47). Black Friday blir årets største handledag.

  Sammenlignet med normalåret 2019 anslår vi at omsetningen på Black Friday vil bli 11 prosent lavere i år, mens Black Week-omsetningen vil bli 12 prosent høyere.

  Les mer her

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.

 • Juridisk bistand og rådgivning

  Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.

 • Analyser og innsikt

  Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

 • Fordelsavtaler og rabatter

  Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.