Handel

Virke samler norsk handel, og organiserer over 16 000 virksomheter innen alt fra faghandel, byggevare og dagligvare til rene netthandelsaktører. Vi er handelens forlengede arm, med mål å forbedre rammebetingelser og regelverk som gjør det lønnsomt å skape arbeidsplasser og enkelt å omstille seg og være en god samfunnsaktør.

Om handelen i Norge

Norsk handel, med sine 370 000 sysselsatte og 200 milliarder kroner i verdiskaping, utgjør en stor og betydningsfull del av norsk økonomi. Med høy verdiskaping og produktivitetsvekst er varehandelen en sterk bidragsyter til norsk velferd og velstand. Norsk handel står nær forbrukerne og jobber hver dag for å skape enda bedre opplevelser gjennom å tilby høy kompetanse, service og imøtekomme kundenes behov for riktige produkter til konkurransedyktige priser.

Baufil og neglefil

Forsikring og pensjon tilpasset din bedrift, uansett hvor spesiell den er. 

Siste nytt

 • : Etterlengtet vekst i kleshandelen

  Detaljhandelen har per juli økt med over 6 prosent målt mot fjoråret, og mot normalåret 2019 har veksten vært på nesten 20 prosent. En tidligere kriserammet klesbransje ser endelig positive tall med en vekst på over 10 prosent mot juli i fjor og nesten 20 mot juli i normalåret 2019.

  Les mer her

 • : Overraskende prisnedgang på mat og alkoholfrie drikkevarer i juni

  Tall fra SSB viser at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer sank med 0,6 prosent i juni 2021. Prisene på mat og tjenester generelt steg med 0,3 prosent i samme periode.

  Les mer her

 • : I sommer vil vi handle for 121 milliarder kroner

  Vi anslår at nordmenn vil handle for 121 milliarder kroner i juli og august. Kaldt og vått vær vil være godt nytt for kjøpesentrene, mens sol og varme vil gi økt dagligvaresalg.

  Les mer her 

 • Les flere oppdateringer her

Handlekraft 2021 - en undersøkelse om bærekraft i handels- og tjenestenæringen

Analysebyrået Opinion har på vegne av Virke spurt nesten 650 ledere i handels- og tjenestenæringen om hva de faktisk gjør for å bli mer bærekraftige.

Spørsmålene spenner fra grunnleggende arbeid, som å sortere avfall og redusere energibruk i bygg, til samarbeid med leverandører og utvikling av nye tjenester og forretningsmodeller. Med en slik undersøkelse ønsker vi å gi et ærlig bilde av status for omstilling i bredden av norsk næringsliv. I denne rapporten kan du lese om svarene og innsikten fra Handlekraft 2021.

Dette gjør vi for handelen i Norge

Her finner du noen av sakene vi jobber med nå.

Næringspolitikk

Virke er handelens talerør overfor politisk miljø, myndigheter og samfunn. Vi arbeider for at handelen skal ha gode og forutsigbare rammevilkår, regler som er enkle å etterleve og som gir like konkurransevilkår mellom norske handelsbedrifter og utenlandske konkurrenter. Med skjerpet konkurranse, teknologiske endringer og omstilling til et mer bærekraftig næringsliv, er det næringspolitiske arbeidet viktigere enn noensinne.

NRF 2022: Retail's Big Show New York

Bli med Virke til verdens største møteplass for handel: The Big Show i New York i januar 2022!

Møt kollegaer, lær og fyll kofferten med inspirasjon fra The Big Show i New York. Sammen med våre samarbeidspartnere, Microsoft og Maze får du mulighet til å bli med Virke på denne studieturen. Det blir sammenkomster, morgen- og ettermiddagsbriefer, middager, bedriftsbesøk og mye mer.

Bli medlem i Virke

Alt om medlemskap. Allerede medlem? Logg inn

Virke e-handel

Virke e-Handel er bransjens talerør overfor politikere og myndigheter, og arbeider for like konkurransevilkår for norske og utenlandske aktører. Les mer om Virke e-handel her, og hvilke fordeler du får i dette fellesskapet. Dette er en ordning utover det ordinære Virkemedlemsskapet.

Analyser og prognoser

Virke lager analyser og prognoser for alle deler av handelen. Vi dokumenterer handelens betydning for samfunnet. Vi analyserer og dokumenterer omstilling og utvikling i alle deler av handelen og lager prognoser for de ulike bransjene. Vårt mål er å hjelpe våre medlemmer til benchmarking og å forstå sine omgivelser, og gi politisk miljø og myndighetene tall og analyser som dokumenterer handelens betydning for verdiskaping, arbeidsplasser og velferd i Norge.

Handelsrapporten

Handelsrapporten gir den mest komplette analysen av norsk handel. Med ferske tall fra Virkes retaildatabase og aktuell statistikk, gir rapporten dybdekunnskap om hvordan norsk varehandel og markedene utvikler seg.

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.

 • Juridisk bistand og rådgivning

  Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.

 • Analyser og innsikt

  Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

 • Fordelsavtaler og rabatter

  Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.